Pomalo bizaran pravosudni spor u Zagrebu, obitelj Maršanić sinoć je ogradila dio okretišta u zagrebačkom naselju Prečko. Na to su se odlučili nakon što se nisu dogovorili s Gradom iako su oni već šest mjeseci pravomoćnom presudom vlasnici zemljišta kojim prolazi tramvajska pruga. Promet je nakratko bio zaustavljen, a ograda je na kraju ipak uklonjena. Obitelj Maršanić jutros se sastala i s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Mladen Maršanić i njegova sestra blizanka Mirjana Kos, suvlasnica zemljišta, novinarima su danas ispričali povod jučerašnje akcije. Nakon 22 godine pravne borbe, zemljište je njihovo već šest mjeseci.

– Povod je bio neposredno oglušivanje grada na naše zahtjeve i na našu molbu da se razriješi ovaj problem, da mi uđemo u posjed našeg vlasništva. Šest mjeseci unazad mi pokušavamo napraviti neki dogovor s Gradom, međutim oni se oglušuju. I to je bio neposredni povod ove akcije. Dakle, šest mjeseci oglušivanja. Nikakve službene reakcije prema nama. I mi nismo imali drugog izlaza nego načiniti nekakav radikalni potez kao što je bio ovaj jučer. Inače, cijela priča oko povrata traje 22 godine. Dakle, tri generacije, dvije države, isti problem. I danas, radikalnim stavom pokušavamo doći do svojega, naše djedovine. To je prežalosno, ali izgleda da je to put, kazao je Maršanić.

Zemlja im je oduzeta za vrijeme Jugoslavije, kada im je rečeno da će njihovim posjedom proći cesta. No umjesto ceste – izgrađeno je ZET-ovo okretište. Pokušavali su se dogovoriti s Gradom, no bezuspješno.

Na pitanje što se dogodilo prije šest mjeseci, Mladen Maršanić odgovara kako je tada po pravomoćnoj odluci suda ta zemlja postala njihovo vlasništvo. No, ponavlja, unazad šest mjeseci ne mogu dobiti nikakav odgovor od Grada. Slali su podneske, e-mailove, no – tvrdi – bez odgovora. Pismeno su od Grada tražili rješenje.

– A njih je nekoliko. Jedno je da Grad otkupi to zemljište od 1425 ‘kvadrata’, drugo je da ga uzme od nas u najam. I treće je da se, ako se ne možemo dogovoriti, izmjesti okretište. Mi smo bili otvoreni za razgovor, kaže Maršanić koji tvrdi da je neupitno riječ o njihovoj zemlji.

O točnoj financijskoj vrijednosti zemljišta nije htio govoriti. Generacijama živi u Španskom. Ovdje je, rekao je novinarima, stajala kuća njegova djeda, odnosno pradjeda. Djed je obeštećen za vrijeme Jugoslavije, a onda je njegova majka 1997. krenula u bitku za povrat.

– Stara država našeg je djeda obeštetila, što smo mi vratili, kako bismo ušli u pregovore – dodao je.

Okretište je, kaže on, napravljeno prije 20-ak godina.

– S te strane je u Gradu napravljeno nekoliko propusta, što se može vidjeti po redoslijedu izgradnje, a cijela je priča bila u povratu – rekao je.

Od pravomoćnosti presude s Gradom pokušavaju dogovoriti rješenje.

– Mi smo jučer pokušali ući u posjed (zemlje, op.a.), stvorila se drama, vidjeli ste kakva! – kaže, zaključujući kako će vidjeti što će biti dalje, ovisno o reakciji Grada, odnosno gradonačelnika.

Zanimljivo je kako im gradnju ograde nitko nije priječio, zbog čega su tramvaji 5 i 17 vozili skraćenom rutom. Tek u noćnim satima dolazi do uklanjanja ograde. Policijsku prijavu nakon jučerašnjeg događaja, kaže Maršanić, nisu dobili, samo su im uzeti podaci.

– Da to nije naše vlasništvo, da papiri nisu čisti, da odluke suda nisu na mjestu, u našu korist, nas bi priveli. Ali to se nije dogodilo – kaže, pa pita: “Zašto mi ne bismo smjeli biti na našem privatnom vlasništvu? Biti ovdje, napraviti feštu, podići šator? To je naša privatna zemlja, a privatno vlasništvo bi trebalo biti svetinja u ovoj državi”.

Bili su na razgovoru s gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji im je – kaže – rekao da će tijekom dana s konkretnim prijedlozima. Na tom sastanku ništa nismo dogovorili konkretno.

Okretište danas čuvaju zaštitari, a tramvajski se promet vratio u normalu. Na pitanje hoće li tužiti Grad ako ne bude dogovora, rekao je da će učiniti sve dok ne dođu do pravde.

Izvor: Sloboda.hr/HRT.hr