Za zagrebačke gradske izbore Domovinski pokret Miroslava Škore sklopio je koalicijski sporazum sa Zelenom listom Nenada Matića. Radi se već o dužoj suradnji koja je počela prije predsjedničkih izbora 2019. kada je Zelena lista podržala Miroslava Škoru za predsjednika Republike Hrvatske, a nastavila se za parlamentarne izbore 2020. kada je Matić pristupio Škorinoj koaliciji. Zanimljivo, Zelena lista je sama izašla za europske parlamentarne izbore 2019. i polučila 5.972 glasa ili vrlo malih 0,55 %.

Zelena lista je stranka o kojoj se ne zna puno, a posjetom njezinim stranicama dobiva se poprilično štura stranica s još šturijim stranačkim programom. Iz povremenih javnih nastupa saznaje se kako su za mikroregije, čistu Hrvatsku, zelene politike, a iz podrške Škori za predsjedničke izbore saznaje se da su i demokršćani. Također u javnim nastupima stranke pojavljuje se jedino Nenad Matić, pa nije posve jasno je li to prava stranka ili samo grupacija koja postoji kako bi se Nenad Matić kandidirao za izbore? Iako je Matićeva stranka osnovana 2017. godine, postojala je i druga Zelena lista koja se ugasila prije osnivanja Matićeve stranke. Dapače stigle su optužbe kako je Matić „ukrao“ ime stranke, odnosno svjesno prisvojio nasljeđe stranke s kojom nije imao veze. Matiću je ta prijašnja Zelena lista bila poznata, jer je s tom strankom dok je još bio u zagrebačkom HSS-u 2013. potpisao koalicijski sporazum za lokalne izbore.

Matić je već iskusni političar, poznat pratiteljima zagrebačke političke scene kao i nacionalne. S pozicije glavnog tajnika HSS-a izabran je 2012. za čelnika zagrebačkog HSS-a, a tri godine prije je izabran za zastupnika u gradskoj skupštini Zagreba kao član HSS-a. Njegova ljubav prema HSS-u pukla je 2016. godine. Te godine su naime bili izbori za predsjednika HSS-a. Branko Hrg dotadašnji predsjednik izgubio je u prvome krugu, a u drugi su prošli Nenad Matić i Krešo Beljak. Beljak je izašao kao pobjednik stranačkih izbora, i u kratkom roku su iz stranke što izašli, što suspendirani neki stranački suparnici: Darko Koren, Branko Hrg i Mirjana Petir. I Matić je sam došao na udar Beljaka te je krajem te godine suspendiran, dok je početkom 2017. godine najavio izlazak iz stranke. Odlazak Matića i njegovih pristaša Beljak je nazvao „odlaskom uhljeba“.

Duga povijest suradnje s Bandićem

Zašto je Beljak nazvao Matićevu frakciju uhljebima?

Nakon što je izašao iz HSS-a, prvo je najavio kako će nastaviti podržavati Bandića u gradskoj skupštini. U trećem mjesecu, nepuna dva mjeseca nakon izlaska iz HSS-a, osniva svoju novu stranku: već spomenutu Zelenu listu. Na osnivanju nove stranke pojavljuje se glavom i bradom Milan Bandić, a sam Matić daje obećanje kako će blisko surađivati s Bandićevom strankom.  I doista 2017. Zelena lista izlazi na zagrebačke lokalne izbore u koaliciji s Bandićevom strankom. Matić je bio naravno podupiratelj lika i djela Milana Bandića, te je poetično svoju potporu gradskom proračunu za 2018. godinu nazvao „davanjem zelenog štiha“.

I dok je još bio u HSS, Matić je revno podržavao gradonačelnika Zagreba.  Matićev HSS je dao podršku proračunu za 2014. godinu, podržao opet proračun za 2015. godinu, proračun za 2016. godinu, te naravno svoj zadnji u stranačkoj odori HSS-a, proračun za 2017. godinu.

Sve to nije prošlo bez nagrade, te je 2016. izabran za potpredsjednika zagrebačke skupštine, a i u mandatu prije toga bio je jedno vrijeme potpredsjednik skupštine.

Nenad Matić je zaposlenik Holdinga

Kako navodi njegov LinkedIn profil, Nenad Matić je već  duže od 6 godina zaposlen u Holdingu. Krajem 2015. godine izbio je mali skandal jer je Matić imenovan savjetnikom direktora u jednoj od podružnica Zagrebačkog holdinga. Problem je bio što je imenovan savjetovati nepostojećeg direktora koji na to mjesto još nije bio ni odabran, a to je mogao jer su savjetnici postavljani bez natječaja. Cirkus zapošljavanja Matića i još nekih drugih  sindikati zaposlenih u Holdingu su okarakterizirali kao klasično političko uhljebljivanje.

Matić je 2012, godine bio i godine član skupštine zagrebačkog holdinga. Pišući za dnevno.hr početkom 2014. bivši gradski zastupnik i kritičar rada Milana Bandića, Tomislav Jelić, prozvao je Nenada Matića kako je bio zaposlen u Holdingu a nije se pojavljivao na radnom mjestu. Također, Jelić je optužio Matića kako je dio šire korumpirane strukture koja drži Milana Bandića na vlasti.

Osim toga iz dokumenata koje je dobila na uvid skupina Dinamovih navijača, protivnika Zdravka Mamića, Nenad Matić je našao dodatni posao kao član skupštine nogometnog kluba Dinamo. Povezanost Matića s Mamićem, kritizirao je MOST-ov Zvonimir Troskot prozvavši Miroslava Škoru da pogoduje Zdravku Mamiću svojim prijedlozima jer u svome timu ima ljude poput Nenada Matića.

Što Škoro očekuje dobiti od Nenada Matića? Iz svega navedenog nije posve jasno što Miroslav Škoro planira dobiti suradnjom s Nenadom Matićem. Radi se o političaru kompromitiranom dugom suradnjom s Milanom Bandićem, dugogodišnjem djelom njegovih struktura. Posve nepogodnim za okretanjem novog lista, jer teško kako će Bandićevci čistiti Zagreb od bandićevštine. Je li to poruka kako Škoro namjerava nastaviti kursom pokojnog gradonačelnika?

Autor: Krešimir Džoić
Foto: Zeleni.hr