Vođa pobunjeničkog bloka i kandidat za mjesto predsjednika HDZ-a na predstojećim unutarstranačkim izborima, Miro Kovač, jučer je nastupio na N1 televiziji, gdje ga je voditeljica Nina Kljenak vrlo jednostavnim pitanjem dovela u vrlo nezgodnu situaciju. Voditeljicu je zanimalo samo to hoće li HDZ koalirati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, ako vlast u stranci preuzmu Kovač i njegovi saveznici.

Kovaču je odgovor nastojao izbjeći na svaki način. „Sad je na nama da najprije dobijemo povjerenje u HDZ-u, i nakon toga ćemo ići u koaliciju s nama srodnim strankama”, bio je Kovačev odgovor na pitanje o mogućnosti koaliranja s Bandićem. Voditeljica nije dala da je takvo vrdanje zbuni, nego je nastavila ponavljati pitanje, ali ni Kovač se nije dao natjerati da odgovori. „Ja vam govorim: s nama srodnim strankama”, rekao je.

KOVAČ JE INAČE PROTIV KLIJENTELIZMA

Ni primjedba voditeljice kako koaliciju s Bandićem mnogi zamjeraju njegovom protivniku Andreju Plenkoviću iz Kovača nije izvukla jasan odgovor. „Sačekajmo. Sačekajmo”, kazao je, i ponovio mantru o koaliranju sa srodnim strankama.

Inače, jedan od najčešćih poruka koje u nastojanju da preuzmu HDZ šalju iz Kovačevog bloka jest ona o tome kako stranka mora raskrstiti s klijentelizmom i korupcijom. Milan Bandić se za to vrijeme suočava s ozbiljnim pravnim problemima uslijed USKOK-ovih optužbi za malverzacije s gradskim zemljištem, zbrinjavanjem otpada, nezakonitim zapošljavanjem i korištenjem službenih gradskih vozila.

Izvor: Sloboda.hr/Telegram.hr/N1