Gradsko vijeće Grada Rijeke u četvrtak ujutro započelo je s 19. po redu sjednicom na kojoj je daleko najeksponiranija točka ona o davanju suglasnosti na novo kreditno zaduženje u iznosu od 44 milijuna kuna, od čega će najznačajniji dio biti namijenjen za obnovu broda Galeb, što je projekt koji je očito itekako značajan gradonačelniku Vojku Obersnelu, iako nemali dio građana nije s tim suglasan, piše Fiuman.hr.

Na početku sjednice Gradskog vijeća Obersnel je imao većinu, no do večeri su u vijećnicu stigli i vijećnici koji nisu bili nazočni ujutro te u ovom trenutku traje dugotrajna rasprava o brodu Galeb i kreditnom zaduženju, a odnos snaga iza 21 sat navečer je 18-18.

Očito je kako će ova sjednica potrajati do dugo u noć, a oporba koja u ovom trenutku ima jednak broj glasova kao i Obersnelova strana vijećnice poziva da se točka povuče s dnevnog reda i ponovno stavi na dnevni red za dva tjedna kad će se znati je li se itko javio na natječaj za obnovu Galeba kao i to koju su cijenu istaknuli za obnovu Galeba.

Gradonačelnik ističe kako Rijeci prijeti nemali “financijski udarac” od čak 40-ak milijuna kuna u slučaju da izostane suglasnost na kredit s obzirom na to da su već započeti određeni projekti koji su sufinancirani od strane Europske unije, a radi se o Palači šećerana. Postavljeno je i pitanje zbog čega se uopće spajalo u jedan projekt obnovu Palače šećerana i broda Galeb, a gradonačelnik je odgovorio kako nije bilo moguće prijaviti dva projekta, već samo zajednički. Podijeljene su i određene opomene vijećnicima, kao primjerice Vojku Brautu koji je tijekom višesatne rasprave htio pričati viceve s govornice te Hrvoju Buriću koji je nekoliko puta ponovio predsjedniku Vijeća da “nema hrabrosti staviti odluku o kreditu na glasanje”.

Nakon višesatne iscrpljujujće i besplodne rasprave, Riječko Gradsko vijeće je u petak u ranim jutarnjim satima odluku o zaduženju pokriće vlastitog učešća u realizaciji obnove Upravne zgrade bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, tzv Palače Šećerane i broda Galeb odgodilo za sjednicu koja će se održati 24. srpnja u 9,30 sati.