karamarko nacional ina mol petrović

U svom današnjem izdanju politički tjednik Nacional, kako tvrde, otkriva izravne poslovne veze Josipa Petrovića i Tomislava Karamarka te hobotnicu privatnih, javnih i političkih interesa povezanih s prvim potpredsjednikom Vlade i šefom Hrvatske demokratske zajednice.

“Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko radio je za Inu u vrijeme kada je u njenoj upravi sjedio današnji konzultant Mola Josip Petrović i kada je mađarski Mol već bio suvlasnik Ine. Karamarko je tijekom 2004. kao predsjednik Uprave tvrtke Soboli, izravno bio angažiran na izradama tajnih poslovnih procjena i izvješća za potrebe Ine. Koncem proteklog tjedna Nacionalu su dostavljena pismena izvješća koja je Ini slala tvrtka Soboli, među čijim se osnivačima može pronaći Tomislava Karamarka. Sudeći prema onomu što je rukom dopisano na pisanom memorandumu Sobolija, ta su se izvješća dostavljala izravno na ruke Josipu Petroviću.

Poput špijunskih informacija, izvješća nose oznaku tajnosti. Uvidom u njihov sadržaj vidi se da su pisana istim fontom i veličinom slova kao i izvješća Protuobavještajne agencije ili nešto kasnije Središnje obavještajne agencije. Naslovljena su na Inu te klasificirana oznakama poslovna tajna / vrlo tajno. Radi se o pet različitih izvješća koja su Ini, čini se upravo na ruke tadašnjem članu Uprave Josipu Petroviću, dostavljena u razdoblju između 1. i 5. ožujka 2005.

U izvješćima se analiziraju događaji u poslovnom i političkom miljeu s područja BiH i Kosova. Tiču se poslovnih i političkih procesa u tim zemljama koji su mogli biti povezani s interesima Ine. U jednom izvješću tvrdi se da je turski Doga Holding bio zainteresiran za kupnju rudnika mangana Bužin u Unsko-sanskom kantonu. U izvješću se konstatira da je ta turska tvrtka tada bila zainteresirana za privatizaciju Energopetrola te se analiziraju njeni motivi za tu investiciju. U drugom izvješću analiziraju se neka zbivanja iz domene unutarnje politike BiH, kao i problemi vezani uz terminal u Luci Ploče te zbivanja u procesu privatizacije Energopetrola: stavovi HVB Central profit banke, kao i parlamenta Federacije BiH te izazovi vezani uz imovinu Energopetrola.

Treće izvješće donosi informacije o funkcioniranju Kosovo Petrola. Radi se o tvrtki čije je poslovanje bilo za Inu interesantno jer je Ina na tom području prije raspada bivše Jugoslavije imala značajnu imovinu, uglavnom benzinske postaje. Izvješće je zanimljivo jer prenosi teške optužbe na račun današnjeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija. U izvješću se u tom osjetljivom dijelu citiraju srpski mediji, ali i neki navodi koje je, barem kako tvrde autori, objavila srpska tajna služba BIA. U izvješću stoji: “Kao direktor kompanije Kosovo Petrol pojavljuje se Bedri Selmani… Prema pisanjima medija, pretežno srpskih, iza Selmanija i kompanije Kosovo Petrol stoje Hashim Thaçi i njegova obitelj. Oni preko svojih ljudi, bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i Kosovskog zaštitnog korpusa, kontroliraju taj i druge poslove i uzimaju dio zarade za sebe… Prema navodima koje je objavila srpska tajna službe BIA, za kontrolu nad kompanijom Kosovo Petrol Hashim Thaçi je odredio svog dugogodišnjeg suradnika Kadrija Veselija zvanog Luli, koji je odgovoran za većinu ubojstava koja su počinjena da bi se Thaçiju osiguralo mjesto na političkoj sceni Kosova.” U istom izvješću iznose se i detalji oko Inina nekadašnjeg skladišta u mjestu Devet Jugovića pored Kosova polja. Nabrajaju se i detalji aktivnosti koje su poduzete oko povrata Inine imovine. U četvrtom izvješću posebno se opisuju aktivnosti jedne tvrtke (ime poznato redakciji) i njeni problemi zbog angažmana da se Ini pomogne pri povratu njene imovine. U tom izvješću spominje se i pismo koje je jedan albanski poduzetnik uputio tadašnjem premijeru Sanaderu, iznoseći zabrinutost za vlastitu sigurnost”, stoji između ostalog u današnjem Nacionalu.

Izvor: Sloboda.hr/Nacional