vladimir putin nato rusija psovanje psovke zabrana

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novu verziju ruske vojne doktrine u kojoj se NATO i SAD nazivaju glavnim prijetnjama za sigurnost zemlje.

U doktrini se navodi zabrinutost zbog jačanja ofenzivnih kapaciteta NATO-a na ruskim granicama i poduzetih mjera za raspoređivanje globalnog sustava proturaketne obrane u istočnoj Europi.

Ukrajina je u srijedu napravila korak prema Sjevernoatlantskom savezu odustavši od statusa nesvrstane zemlje, a ta simbolična gesta izazvala je bijes Moskve i omogućuje Kijevu da traži pristup NATO-u.

Moskva je osim toga nekoliko puta upozorila na odluke Saveza da rasporedi postrojbe u nekoliko zemalja članica smještenih na ruskim granicama, poput baltičkih zemalja i Poljske, kao i na plan proturaketnog štita u istočnoj Europi.

Defenzivno obilježje ruske vojne doktrine je zadržano i stavlja naglasak na vojni angažman Rusije samo u slučaju iskorištenosti svih nenasilnih rješenja.

>>> Putin: Naše mlade moramo učiti domoljublju, naspram zapadnjačke dekadencije

Doktrina navodi da postoji manja vjerojatnost velikog rata protiv Rusije, ali također navodi i popis prijetnji koje su se intenzivirale u nekim područjima, poput teritorijalnih potraživanja, upletanja u unutarnje poslove država i slanja strateškog oružja u svemir.

Nova ruska vojna doktrina uvodi također koncept nenuklearnog odvraćanja, od zadržavanja visoke razine pripreme konvencionalnih vojnih snaga i angažmana prema regionalnim sigurnosnim organizacijama.

Rusija si zadržava pravo korištenja svog nuklearnog arsenala u slučaju napada na nju ili njezine saveznike ili u slučaju prijetnje za samu državu.

Moskva također navodi da je jedan od glavnih zadataka njezinih oružanih snaga u vremenu mira jamčenje nacionalnih interesa Rusije na Arktiku, strateškoj regiji za budući razvoj gospodarstva i energetske opskrbe Rusije, oko koje se Moskva spori sa SAD-om i Kanadom, piše Hina.