tahmasebi20130824010937633

Naoružani pripadnici islamističke skupine Boko Haram tijekom noći napali su internat u sjeveroistočnoj Nigeriji i ubili 43 učenika. Mnogi su umrli u vatrenoj stihiji jer je škola spaljena do temelja, priopćile su vojska i policija.

“Tijela nekih učenika potpuno su izgorjela”, rekao je policijski načelnik Sanusi Rufai. Islamisti Boko Harama napali su savezni koledž Buni Yadi, srednju školu u državi Yobe, u blizini lokalne prijestolnice Damaturu. Svi ubijeni su dječaci, djevojčice nitko nije dirao, dodao je Rufai. Boko Haram, čije ime na sjevernom jeziku hausa nači ‘zapadno obrazovanje je grijeh’, često napada škole.

Boko Haram, što na hausanskom jeziku znači ‘zapadna izobrazba je grijeh’, napala je mnoge škole na sjeveru Nigerije otkako se pobunila 2009. U lipnju prošle godine, u sličnom napadu na školu u Mamudou, ubijena su 22 učenika.

U dva napada prošli tjedan ubijeno je više od 200 ljudi. Islamisti, u čijoj su borbi za islamsku državu u sjevernoj Nigeriji ubijene tisuće ljudi i koji su postali najveća prijetnja za vodeću afričku zemlju u proizvodnji nafte, sve češće napadaju civilno stanovništvo. Nesposobnost vojske da zaštiti civile izaziva bijes na sjeveroistoku, području koje je najviše pogođeno pobunom koja traje četiri i pol godine. Ofenziva predsjednika Goodlucka Jonathana u svibnju nije uspjela slomiti pobunjenike i izazvala je osvetničke napade na civile.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Times Media