Da, dobro ste pročitali. Glasilo Srpskog narodnog vijeća “Novosti” na svojoj ovotjednoj naslovnici objavili su pjesmu posvećenu Poglavniku Nezavisne Države Hrvatske dr. Anti Paveliću.

Naravno, povod za objavu je bio malo drugačiji nego što biste inače očekivali. No, svejedno, ovo je vjerojatno prva naslovnica nekih novina u Hrvatskoj nakon 1945. godine na kojoj je objavljena pjesma posvećena Poglavniku dr. Anti Paveliću.

Kako navode Novosti, ovu pjesmu je Ruža Tomašić objavljila u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret.

U izdanju spomenutog lista iz 1985. godine, tada 26-godišnja Tomašić je s djevojačkim prezimenom Budimir potpisala pjesmu ‘Hrvatskoj’. U pjesmi, među ostalim, opisuje ‘hrabrost i gordost Ante Pavelića’, obećavajući da će ‘srdca opet kucati kao jedno, Domovino za te i za Poglavnika’, pa završava strofom: ‘Oj, hrvatska braćo, po cijelome svietu, / ostanimo vječno domovini vjerni / ako treba za nju i život položit / s Ustaškim poklikom: Vječno za Dom spremni!’ U drugoj pjesmi, nazvanoj ‘Poglavniku’, koja je također tiskana 1985. godine s njenim inicijalima, navodi i ove stihove: ‘Poglavniče! Plemeniti vođo, / Obećanje čvrsto ti dajemo, / Među nama svađe će prestati. / Za slobodu složno umiremo. // Krenut ćemo složno tvojim putem. / Do života tebi ostat vjerni, / A kad život budemo davali, / Zadnje riječi, bit će, ZA DOM SPREMNI!’