U Buenos Airesu, u Argentini u petak je u 97. godini umrla Mileva Gaćeša, posljednja živa sudionica atentata na dr. Antu Pavelića, prenosi Slobodna Dalmacija.

U pokušaj ubojstva Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske bilo je uključeno nekoliko ljudi. Ispričala je da su u organizaciju atentata bili uključeni njezin brat Milan Gaćeša, njezin muž, svećenik Radojica Popović i ona.

Pavelića su do kuće gdje je živio, u gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buneos Airesa, pratili Milo Krivokapić i Blagoje Jovović, koji je i pucao na Pavelića, piše B92.

Sve se odigralo u ulici koja danas nosi naziv Sanchez, u jednom trenutku se s Antom Pavelićem u toj ulici našao Blagoje Jovović sam. Ranio ga je 10. travnja 1957., na 16. godišnjicu osnivanja NDH. Pavelić je od posljedica atentata umro u Španjolskoj dvije godine kasnije.

Prvo pitanje upućeno Milevi Gaćeši Pićan 2020. bilo je, naravno, zašto su ga odlučili ubiti, a ona je odgovorila: “Od velikoga bola i mržnje prema njemu, zbog toga što se on šeta slobodno, sa svojom ustaškom gardom, a našim mučenicima ni danas se ne zna gdje su grobovi.”

Osim aktivne uloge u praćenju Pavelića i osiguravanja oružja, Mileva je u emisiji OKO autora Stevana Kostića, emitiranoj na RTS-u 2019. godine, pokušala demantirati općeprihvaćene tvrdnje o tome da je atentat organizirala jugoslavenska tajna služba, već je sve pripisala četničkoj emigraciji.

Njezin motiv bio je stradanje oca od navodnog “ustaškog terora” u Drugom svjetskom ratu, piše B92.

Svoju verziju povijesne istine Gaćeša je iznijela za srpske medije prije nekoliko godina. Ona i njezin prvi suprug bili su angažirani tijekom rata kao bolničarka i vezist pri štabu četničkog vođe Draže Mihailovića. Priznala je da je zajedno s bratom, koji je također u Drugom svjetskom ratu bio četnik, kratko nakon 1945. radila za britansku vojsku, te je isticala kako joj je “žao što sama nije presudila Paveliću”.

Prema njezinoj, tj. četničkoj verziji, Pavelićeve riječi prije nego što ga je upucao u leđa Blagoje Jovović bile su “‘Majku ti… srpsko-židovsku, komunističku!’”.

Izvor: Sloboda.hr/Slobodnadalmacija.hr/Direktno.hr