Američki sud odbacio je tužbu kojom se od Hrvatske tražilo 3,5 milijardi dolara odštete za imovinu oduzetu hrvatskim Židovima, Srbima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Sud u Chicagu nije ulazio u meritum stvari, nego je tužbu u predmetu Lalić i drugi protiv Hrvatske odbacio iz formalnih razloga.

Skupina tužitelja je u svibnju 2016. od suda zatražila da Hrvatskoj naloži isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za imovinu oduzetu Židovima, Srbima i Romima stradalima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945.

Tužba je odbačena nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, MVEP ističe da Republika Hrvatska nije sljednica NDH, pa ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u tom razdoblju, stoji u priopćenju.

Američka vlada kritizirala je u kolovozu Hrvatsku što nije riješila zahtjeve za vraćanjem židovske imovine oduzete tijekom Drugog svjetskog rata.

“Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tijekom holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promijenili državljanstvo. Vlasnike židovske imovine to pogađa više od drugih”, istaknuo je State Department u izvješću o vjerskim slobodana za 2016. i pozvao Zagreb da ubrza rješavanje tog problema.

Izvor: Sloboda.hr/Hina