Zagrebačka izdavačka kuća Menart objavila je da prekida suradnju s legenradnim i najpopularnijim hip-hop dvojecem Tram 11 te da su njihov najnoviji album “Jedan i jedan” odlučili “povući i iz fizičke prodaje te sa svih digitalnih streaming servisa”.

>>> Frano Čirko: Prepoznali su se orjunaški unučići, bipolarni bipsići i Danka partizanka te “otkazali” TRAM 11

“Svjesni smo i žao nam je što je objava spomenutog albuma uvrijedila dio publike. To nam nikako nije bila namjera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenamjeran propust. Menart nikada nije podupirao nikakav oblik mržnje već slobodu govora i različitosti”, pokušali su objasniti svoj suludi i mogli bismo reći kukavički potez.

Ono što je znakovito jest to da je hajku na novi album Tram 11 započeo tjednik Srpskog narodnog vijeća “Novosti” na čijem se čelu nalazi Milorad Pupovac. Novosti su objavile tekst pod naslovom “Tramvaj zvan mržnja”, gdje su Tram 11 optužile za “govor mržnje”, “homofobiju”, “mizoginiju”, “šovinizam” i “jugo-fobiju”.

General Woo otkrio što će biti s albumom

Nakon otkazivanja suradnje od strane Menarta, oglasio se i General Woo.

“Ovo je klasnično otkazivanje”, rekao je General Woo za portal Dnevnik.ba.

“Mi shvaćamo potez Menarta zbog ogromnog pritiska na njih od strane medija, raznih udruga i organizacija. Pošto je to sve zbog nas i albuma, odlučili smo preuzeti vlasništvo i prava na album. Tako da će uskoro album biti opet dostupan u prodaji”, izjavio je General Woo.

Inače, hrvatska ljevičarska medijska i kulturna scena “na nož” je dočekala ovaj album jer progovara o brojnim temama koje su za ljevičare svojevrstan tabu, ali i za ukupan poliitčko-kulturni mainstream.

O Tram 11

Tram 11 su 1996. osnovali Nenad Šimun  i Srđan Ćuk, te su bili jedni od prvih hip-hop i rap glazbenika u Hrvatskoj. Sastav je nazvan prema zagrebačkoj tramvajskoj liniji br. 11. Svoj prvi studijski album Čovječe ne ljuti se objavljuju 1999., a legendarni album Vrućina gradskog asfalta izlazi godinu dana kasnije. Godine 2003. objavljuju kompilaciju najboljih pjesama nazvanu Tajna crne kutije (The Best Of).

Sastav se raspao 2003. te su nakon toga General Woo i Target objavili nekoliko samostalnih albuma.

Početkom 2017. godine na koncertu Generala Woo-a u Zagrebu gostovao je Target te su zajedno pjevali jedne od njihovih najpoznatijih pjesama kao sto su Hrvatski velikani i Kaj ima lima. Nakon pozitivnog odaziva publike Tram 11 planiraju koncert.

Prvog travnja 2017. godine nakon 14 godina bez aktivnosti najavljen je koncert sastava Tram 11 koji se planira održati 11. studenog 2017. godine u Domu sportova.

Krajem travnja 2017. godine rasprodana je cijela mala dvorana Doma sportova u Zagrebu te se koncert prebacuje u veliku dvoranu Doma sportova.

Dana 5. svibnja 2017. godine 2/3 karata za koncert je prodano i očekuje se preko 6000 ljudi na koncertu, a 45 dana prije koncerta sve karte su rasprodane te je napravljen očekivani spektakl u Domu sportova.

Godine 2022. Tram 11 objavljuje album Jedan i jedan. Mnogi hrvatski mediji komentirali su taj album i pjesmu »PŠK« zbog provokativnih i polemičnih političkih tema.

Album “Jedan i jedan” možete preslušati OVDJE.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.ba