U srijedu kultni zagrebački događaj “Desničari u pubu” slavi svoj četvrti rođendan. Tema rođendanskih 72. “Desničara u pubu” u Zagrebu biti će obrazovna politika. Događaj počinje u srijedu 23. ožujka 2022. u 19 sati u pivnici Veliki Tolk, Opatovina 49 i 3/4, Zagreb.

“Desničari u pubu” projekt je cikličnih neformalnih druženja koju je pokrenula politička stranka mladih Generacija obnove. Na događajima se u opuštenoj atmosferi raspravlja o aktualnim društveno-političkim temama iz desnoga gledišta. Druženje je otvoreno za sve. Rasprave su moderirane, a teme se unaprijed biraju i najavljuju te svaki sudionik ima mogućnost predložiti temu budućih rasprava. Povremeno se na “Desničari u pubu” održava i desničarski pub kviz, a svi događaji se najavljuju na službenoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/DesnicariUPubu/

Događanja se odvijaju redovito od veljače 2018. godine, osim za vrijeme pandemijskih zatvaranja. Osim u Zagrebu, “Desničari u pubu” održavaju se u Rijeci i Splitu, a dva puta su održani u Karlovcu te jednom u Varaždinu.

Zanimljiv koncept, raznovrsne teme, ali i vrlo visoka razina rasprave u ove su četiri godine na “Desničare u pubu” privukle stotine mladih, uglavnom studenata, ali i mnoge sveučilišne profesore, poznate javne ličnosti, pa i saborske zastupnike koje se redovito može vidjeti na “Desničarima u pubu”.

  • desničari u pubu

Ljevičari pokušali zabraniti “Desničare u pubu”, pa privukli rekordan broj mladih

“Desničari u pubu” su pod lupu javnosti došli u srpnju 2020. godine kada su se našli na udaru ljevičarskih aktivista i portala zbog održavanja rasprave na temu Borba protiv LGBT+P propagande.

Rezultat tih napada i poziva na bojkot bila je rekordna posjećenost “Desničara u pubu”. Od tada se doslovno na svakim “Desničarima u pubu” traži stolica više.

Tako je bilo i prije dva tjedna kada je održana rasprava na temu “Glazba i desnica”, a na koju je kao uvodničar došao i Srđan Ćuk, inače redoviti posjetitelj “Desničara u pubu”, poznatiji kao General Woo iz popularnog zagrebačkog rap sastava TRAM 11.

Možda je strip koji prikazuje tekst

Tema rođendanskih 72. “Desničara u pubu” u Zagrebu je obrazovna politika

Ove srijede, 23. ožujka 2022. u 19 sati u Velikom Tolku održavaju se 72. “Desničari u pubu”, a tema rasprava biti će obrazovna politika.

Događaj je dostupan na Facebooku: https://fb.me/e/2eIoNmJUk

Opis teme, s popisom pitanja o kojima će se raspravljati prenosimo u cijelosti:

Na 72. “Desničarima u pubu” u Zagrebu razgovarat ćemo o obrazovnoj politici. Nakon glavnoga dijela događaja, proslavit ćemo i 4. rođendan “Desničara u pubu”.

Obrazovanje je temelj suvremenih društava i bitan dio čovjekova puta ka uključenju u društvo. S obzirom na to, kao i na činjenicu koliki utjecaj masovno obrazovanje ima na politički odgoj pojedinca, nije nebitno kakav ćemo obrazovni sustav imati i kakve ćemo obrazovne politike zagovarati. Tijekom posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj su vođene javne rasprave o obrazovnoj reformi, o lektirnim naslovima u osnovnim i srednjim školama, o STEM područjima u obrazovnom sustavu, o problemima tzv. bolonjske reforme visokoga obrazovanja, a u novije vrijeme i o prednostima i nedostatcima online nastave.

U kolikoj je mjeri nužno staviti naglasak hrvatskog obrazovanja na STEM područja? Koja je budućnost društvenih i humanističkih znanosti u informatičkom dobu? Što mislite o homeschoolingu, a što o zasebnim muškim i ženskim školama? Trebaju li hrvatski učenici čitati Tolkiena ili Antu Tomića? Hoćemo li poučavati u školama da rodovi donose djecu, da je Tuđman protjerao Srbe te da je Internet Explorer napredniji preglednik od Firefoxa?

Izvor: Sloboda.hr