Marko Milanović Litre, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, u utorak se u slobodnom govoru osvrnuo na reakcije javnosti na novi album hip hop grupe Tram 11.

“Prije 10-ak dana izašao je novi album Tram 11 s nazivom ‘Jedan i jedan’ na kojem se može poslušati 14 novih pjesama na kojima rade sve ono što se očekuje od repera. Provociraju, psuju, šokiraju, a najvažnije od svega – preispituju današnje društvo i kulturu”, započeo je Milanović Litre i nastavio:

“Za one koji nisu upoznati – Tram 11 su sada već kultni reperi koji su odigrali važnu ulogu ’90-ih godina u popularizaciji rapa u Hrvatskoj. Njihov angažman na glazbenoj sceni, u tada ratnoj Hrvatskoj, velikim dijelom zaslužan je za razvijanje subkulture u kojoj se, u teškim vremena, pružao odušak mladima”.

Oni su, nastavlja zastupnik, smatrani poželjnima, a već danas su problem.

“Imamo primjer jednog od najposjećenijih portala koji je na dan izlaska albuma objavio članak s naslovom: ‘Kultni reperi Tram 11 danas su nakon dvije godine objavili svoj novi album, fanovi su u ekstazi, a mi donosimo sve detalje. U tom članku napisali su sljedeće: ‘Već je samom najavom albuma nastala opća histerija – ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem svijeta. Svi fanovi željeli su svoj primjerak albuma pa je cijela prva edicija bila rasprodana već u pretprodaji’. Nastavljaju dalje: ‘Album ‘Jedan i jedan’ odiše metaforama …”.

Ovaj portal nije, kaže, bio jedini koji hvali ovaj album.

“Deset dana poslije izlaska, situacija je drukčija. Diskografska kuća otkazala je suradnju… Oni očito podupiru govor svih, osim Tram 11. Njihova sloboda umjetničkog izražavanja je nebitna jer nije u skladu s vrijednostima ljevičarske falange online aktivista”.

Potom se vratio na spomenuti portal i novi članak u kojem naslov glasi: “Tram 11 nisu nikakvi desničarski reperi, već otužni provokatori koji brane otužnu Thompsonovu terasu od Danke partizanke”.

Sve to, smatra, ukazuje da u Hrvatskoj postoji “kultura otkazivanja”.

Svoj govor zaključio je: “Sloboda govora postoji ili ne”.

Izvor: Sloboda.hr