U četvrtak, 21. travnja 2022., održat će se prvi “Desničari u pubu” u Mostaru. Događaj će se održati u Caffe baru “Pink”, Ulica kralja Tomislava bb (kod Starog igrališta), s početkom u 19 sati. Tema prvoga susreta bit će prošlost, sadašnjost i budućnost Herceg-Bosne.

“Desničari u pubu” projekt je cikličnih neformalnih druženja, na kojima se u opuštenoj atmosferi raspravlja o aktualnim društveno-političkim temama iz desnoga gledišta. Druženje je otvoreno za sve. Rasprave su moderirane, a teme se unaprijed biraju i najavljuju te svaki sudionik ima mogućnost predložiti temu budućih rasprava. Svi događaji se najavljuju na službenoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/DesnicariUPubu/

Događanja se odvijaju redovito od veljače 2018. godine, osim za vrijeme pandemijskih zatvaranja. Osim u Zagrebu, “Desničari u pubu” održavaju se u Rijeci i Splitu, a dva puta su održani u Karlovcu te jednom u Varaždinu.

Zanimljiv koncept, raznovrsne teme, ali i vrlo visoka razina rasprave u ove su četiri godine na “Desničare u pubu” privukle stotine mladih, uglavnom studenata, ali i mnoge sveučilišne profesore, poznate javne ličnosti, pa i saborske zastupnike koje se redovito može vidjeti na “Desničarima u pubu”.

Tema prvih “Desničara u pubu” u Mostaru je “Herceg-Bosna – Jučer, danas, sutra”

Tema rasprave prvih “Desničara u pubu” u Mostaru biti će prošlost, sadašnjost i budućnost Herceg-Bosne.

Događaj je dostupan na Facebooku: https://fb.me/e/1IWkjC0lp

Opis teme, s popisom pitanja o kojima će se raspravljati prenosimo u cijelosti:
Čast nam je najaviti prve “Desničare u pubu” u Mostaru, stolnom gradu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Tema prvoga susreta bit će prošlost, sadašnjost i budućnost Herceg-Bosne.Bosna i Hercegovina nalazi se trenutno u najozbiljnijoj političkoj krizi od 1990ih, Milorad Dodik iznova najavljuje pokretanje postupka osamostaljenja Republike Srpske, a postoji mogućnost i da hrvatske i srpske stranke nakon izbora na jesen blokiraju sastavljanje nove vlade. Nemogućnost dogovora s bošnjačkim političkim strankama oko zajedničkih načela na kojima bi funkcionirala cjelovita BiH ponovno otvara pitanje stvaranja Herceg Bosne kao zasebne hrvatske federalne jedinice u BiH, kao i nacionalnoga samoodređenja Hrvata u BiH.Pitanja za razmišljanje: Može li eventualna promjena izbornoga zakona riješiti glavne probleme s kojima se suočavaju Hrvati u BiH? Kakve su, po vašem mišljenju, mogućnosti za uspostavu hrvatske federalne jedinice u sljedećem razdoblju? Bi li uspostava hrvatske federalne jedinice bila konačno rješenje hrvatskoga pitanja u BiH ili ne? Kakve bi to moglo imati posljedice po političku scenu među Hrvatima, a kako bi se odrazilo na bošnjačku politiku? Što bi to sve značilo po hrvatsko-bošnjačke odnose?

Izvor: Sloboda.hr