srbi, sdss, izbori, glasovanje, pupovac, obrovacFoto: Snimka zaslona

RTL ekipa jedina je snimila ono o čemu se godinama priča – Srbe organizirano dovoze u Hrvatsku kako bi glasovali na izborima, za što su i plaćeni.

Reporterka RTL-a Nikolina Radić Ančić noć je provela s onima koji su odbijali napustiti Hrvatsku dok ne dobiju novac.

Autobus zapeo na pustom obrovačkom kolodvoru potvrdio je ono o čemu se godinama nagađalo – hrvatski Srbi koji žive u Srbiji na izbore dolaze organizirano i glasaju za onoga tko im plati. No ovoga je puta zapelo i nisu dobili novac.

“Ako sam ja njih ispoštovala i došla s njima i glasala sam tu, oni su trebali mene da ispoštuju i izvolite vratite me natrag odakle sam i došla, a ne da ostave ovako autobus tu, nas 30 bijednika da stojimo na cesti do ponoći”, izjavila je Marija Jelić, Muškovci/Beograd.

“Svake godine idemo i nikad nije bilo problema do sad.  Autobus besplatan je svaki put bio”, kazao je Milan Maričić, Karin Gornji/Obrovac.

Organizator puta decidirano navodi tko je naručio i trebao platiti oko 10 tisuća kuna za autobus pristigao na izbore iz Novog Sada kako bi putnici glasali za lokalnu listu SDSS Stanka Mijića kojoj su pristupile i pristaše DPS-a Branislava Švonje.

“Prvenstveno Branislav Švonja je taj koji je rekao: ‘Ok Miodrag, izvoli organiziraj’. Znači, rekli smo: ‘Glasajte za tu jedinstvenu listu'”, kazao je Miodrag Gagić, Obrovac/Novi Sad.

Tko im plati put da obiđu imanje u starom zavičaju, trebao bi dobiti njihov glas.

“Podrazumijeva se, ali i dadu oni listiće, brojeve koje trebaju zaokružiti. Bila su tri autobusa i malih kola je bilo negdje preko 50 vjerovatno. Plaćaju po 2 tisuće kuna 4 glasa i prijevoz taj iz Srbije ovdje. Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, vjerovatno i pobjeđuju zbog toga. Uglavnom mislim da idu sredstva iz Srpskog nacionalnog vijeća na teret poreskih obaveznika Republike Hrvatske”, otkrio nam je Dragan Milanko, Obrovac/Beograd.

I bilo bi tako i ovaj put da se nije dogodio sukob između dviju srpskih lista – SDSS-a i Nezavisne liste Zorana Kljajića.

“Niz godina redovno to radim, organiziram i sve je bilo kako se kaže ono “pod kalup”, nikakvih nismo imali problema”, kazao je Miodrag Gagić, Novi Sad.

A problem je navodno nastao u trenutku kada su SDSS-ovci posumnjali da su birači pristigli na njihov račun, glasovali za alternativnu srpsku listu izraslu na nezadovoljstvu lokalnih Srba dugogodišnjom obrovačkom vlašću u kojoj SDSS koalira s HDZ-om. Vijećnik SDSS-a smatra organiziranje birača političkim lobiranjem koje svi rade

“Da li je to legitimno ili nije legitimno, to će netko procijeniti ko bi trebao da procijeni da li je to legitimno, ali oni se samo pozivaju vidim na jednu osobu, a svi su oni u tome umiješani i na organiziranju i na plaćanju”, poručuje  Aleksa Ogar, Muškovci (SDSS).

Organizator putovanja posudio je novac kako bi se birači vratili u Srbiju, a jutro nakon burne noći u Žegaru – mjestu sa srpskim stanovništvom – pravoslavna crkva osvanula je išarana grafitima “HDZ”.

Milorad Pupovac odbio je komentirati ovu situaciju za RTL.


Izvor: Sloboda.hr/RTL