mustac_zdravko

Bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač mogao bi već danas biti izručen Njemačkoj, i to jednim od dvaju redovitih Lufthansinih letova. Naime, Vrhovni sud odbio je žalbe na odluku kojom je varaždinski Županijski sud odobrio izručenje zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

Podsjetimo, varaždinski Županijski sud zaprimo je odluku Vrhovnog suda kojom su odbačene žalbe bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača te tužiteljstva na rješenje varaždinskog suda o izručenju Mustača Njemačkoj zbog optužbi za pomaganje i poticanje na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Kako je odlukom Vrhovnog suda pravomoćna postala odluka o izručenju Mustača, varaždinski je sud objavio da je MUP-u, odnosno njegovu Uredu za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E., naložena predaja Mustača Njemačkoj.

MUP, odnosno ured S.I.R.E.N.E., zaprimio je od varaždinskoga Županijskog suda pravomoćnu odluku o izručenju Njemačkoj bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača, sukladno europskom uhidbenom nalogu, te je započeo pripreme za postupak predaje.

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić rekla je da je o pojedinostima, odnosno načinu i vremenu kada će se predaja obaviti, prerano govoriti. Najavila je da će javnost biti pravodobno obaviještena.

U priopćenju stoji da mjerodavna tijela hrvatskog MUP-a i SR Njemačke moraju dogovoriti način, vrijeme i mjesto predaje. Rok za to je deset dana od pravomoćnosti rješenja, odnosno od 15. travnja.

U međuvremenu, Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat potvrdila je Hini da je danas oko podneva faksom uputila Europskom sudu za ljudska prava u Strasborugu prijedlog za određivanje privremene mjere radi obustave, odnosno odgode predaje Mustača prema europskom uhidbenom nalogu.

Smatra da se kod odluke varaždinskog suda o izručenju radi o teškim povredama europske konvencije, zbog čega očekuje vrlo brzu odluku Europskog suda. Napomenula je da, bez obzira na takve pravne akcije obrane, hrvatska i njemačka policija mogu postupati prema pravomoćnoj odluci, odnosno izručenju.

Naglasila je kako nema informacije kada bi se izručenje moglo dogoditi, ali da se ono može provesti bilo kada u zakonskom roku od deset dana, sukladno čemu očekuje odgovor Europskog suda u roku od dan ili dva. Prema njezinu iskustvu, Europski sud je brz u reakciji kada je u pitanju donošenje privremenih mjera.

Najavila je da će Mustač prihvatiti sve odluke domaćih pravosudnih tijela, bez obzira na to kakve one bile. Ako ne dođe do odgode Europskog suda, naravno da će se povinovati odlukama naših sudova, kazala je Horvat.

Pravni zastupnici Đurekovićeve udovice zadovoljni odlukom

Pravni zastupnici Gizele Đureković, udovice ubijenoga hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, izrazili su zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda. Odvjetnica Zrinka Pavlović ustvrdila je kako je odluka Vrhovnog suda pravno utemljena i detaljno obrazložena prema svakoj točki žalbe. Vrhovni sud pružio je vrlo jasne argumente zašto svaki pojedini žalbeni razlog nije usvojen, dodala je. Tom odlukom napokon je otvoren put da se preko 30 godina star slučaj teškog ubojstva uputi tamo gdje mu je mjesto, a to je sud. Samo sud može utvrditi što se doista dogodilo, kao i tko su bili nalogodavci i počinitelji Đurekovićeva ubojstva, istaknula je Pavlović.

Izvor: HRT
Foto: Glas Slavonije