milan kujundžić, ministar kujundžić, pobačaj, molitelji, 40 dana za životFoto: N1

Članovi inicijative za zaštitu majki i djece “40 dana za život” u korizmenoj su kampanji i okupljeni su na molitvama ispred bolnica diljem Hrvatske u kojima se obavljaju ubijanja nerođene djece.

Njihova nazočnost u bolničkim krugovima izaziva prijepore u javnosti, a oglasio se i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je u intervjuu Večernjem listu kazao kako molitelji ne bi trebali moliti u krugu bolnice i na bolničkim hodnicima.

“Moliti se može na planini i u polju”

“Molitva nikome nije naškodila i u tom smislu neka molitelji mole, neovisno o vjeri, ali slažem se s vama kad je riječ o mjestu molitve da to ne treba biti na svim mjestima kao što su krugovi bolnice ili hodnici. Ako najave molitvu, uvijek se može naći neki prostor. Ravnatelji ih mogu uputiti u bolničke kapelice. Moliti se može na planini i u polju, s Bogom se ne razgovara po lokaciji, veza s Bogom postoji uvijek”, rekao je Kujundžić.

Nakon naloga Ustavnog suda da se u roku od dvije godine izradi i donese novi Zakon o pobačaju, ministar se osvrnuo na mogućnost savjetovanja žena koje se odluče za pobačaj.

“Restrikcijama nećemo napraviti ništa”

“Dobro će biti ponuditi mogućnost savjetovanja o tome što pobačaj znači u fizičkom i psihičkom smislu, te napraviti sve da pobačaja bude što manje. No, savjetovanje ne treba biti obvezno, restrikcijama nećemo napraviti ništa”, rekao je Kujundžić.

On smatra da ginekolozi imaju pravo na priziv savjesti kada je u pitanju izvođenje postupka pobačaja.

“Ne vidim da se kosi s etičkim kodeksom, možda bi etičari to vidjeli, ja ne vidim da ginekolog ne može odbiti raditi taj dio posla. Raditi pobačaje minorni je segment u vještinama i znanju koje imaju ginekolozi”, smatra ministar zdravstva.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list