Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu da podržava uvrštavanje prava na pobačaj u ustav, dodavši da bi se time izrazila solidarnost sa ženama diljem svijeta.

Macron je to rekao na Međunarodni dan žena na svečanosti u čast francuskoj feministkinji i pravnici rodom iz Tunisa Gisele Halimi koja je umrla 2020. s 93 godine. Ona je bila vatreni zagovornik prava na pobačaj.

“Nadam se da će nam snaga ove poruke pomoći da promijenimo naš ustav i u njega ugradimo slobodu žena da traže pobačaj tako da to bude nepovratno”, rekao je Macron.

Time će se “poslati univerzalna poruka solidarnosti svim ženama kojima je danas ta sloboda zgažena”, dodao je.

Prošloga lipnja je vrhovni sud SAD-a oborio presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijelom SAD-u i o tome sada odlučuju savezne države.

Oba doma francuskog parlamenta već su glasala za uvrštavanje prava na pobačaj u ustav, s time što je senat naveo da je riječ o “slobodi”, a skupština o “pravu” na pobačaj.

Macron je rekao da će u idućim mjesecima parlamentu biti podnesen prijedlog zakona za promjenu ustava.

Halimi je 1972. kao odvjetnica osigurala oslobađajuću presudu maloljetnici kojoj se sudilo zbog abortusa nakon što je zatrudnjela silovanjem.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: