Guverner američke savezne države Minnesotte Tim Walz potpisao je Zakon o zaštiti reproduktivnih mogućnosti kako bi u državnom statutu ugradio “temeljno pravo” na pobačaj bez ograničenja ili zaštitnih mjera. Prijedlog zakona prošao je Zastupnički dom i Senat s tijesnom razlikom nakon što su ga čelnici demokrata brzo progurali kroz zakonodavno tijelo u prvim tjednima zasjedanja.

Posebno je problematično što bi zakon dopustio pobačaj na zahtjev čak i u kasnoj trudnoći kada su nerođene bebe održive i mogu osjećati nesnošljivu bol. Nacrt zakona također bi uskratio roditeljima pravo da znaju traži li njihova maloljetna kći abortus.

“PRO Act znači pravo na pobačaj bilo koje bebe iz bilo kojeg razloga u bilo koje vrijeme do rođenja. To znači da je izborno ubijanje ljudskog bića u maternici savršeno legalno čak i u trećem tromjesečju trudnoće, kada dijete može osjećati nesnošljivu bol i može živjeti izvan maternice. To znači da roditelji nemaju pravo znati kada je njihova kćer tinejdžerica odvedena na pobačaj,” rekla je izvršna direktorica MCCL-a Cathy Blaeser.

“Apsolutistička politika guverenera Walza po pitanju pobačaja stavlja Minnesotu u društvo samo nekoliko zemalja diljem svijeta, uključujući Sjevernu Koreju i Kinu. To je ekstremno, nehumano i štetno za žene i djecu koji zaslužuju mnogo bolje.”

Ankete pokazuju da se većina stanovnika Minnesote i većina Amerikanaca ne slaže s politikom bez ograničenja koja je sadržana u PRO Actu. Anketa KSTP/SurveyUSA iz 2022. pokazala je da samo 30 posto stanovnika Minnesote smatra da bi pobačaj uvijek trebao biti legalan.

Tijekom rasprave u Senatu i Kongresu savezne države, katolički biskupi Minnesote protivili su se zakonu. Podsjetili su zakonodavce da imaju odgovornost zaštititi sve ljudske živote, uključujući i bebe u maternici.

Minnesota je dosad imala vrlo liberalne zakone o pobačaju koji dopuštaju pobačaj nerođenih beba u drugom tromjesečju i prisiljavaju porezne obveznike da plate za njih.

Umjesto pokušaja širenja pobačaja, katolički biskupi rekli su da bi zakonodavci trebali raditi na boljim načinima za potporu obiteljima koje se bore.

„Također tvrdimo da postoji društvena dužnost da se uklone nepotrebne prepreke sklapanju braka, rađanju djece i mogućnosti njihova odgoja dobro. Uzdižući obitelj na vrh političkih prioriteta naše države, možemo pomoći da se obitelj vrati na pravi položaj kao temeljne građevne jedinice društva u kojem djeca najbolje napreduju,” rekli su biskupi.

Istaknuli su skup “Obitelji prije svega” politički prijedlozi Katoličke konferencije Minnesote koji pozivaju na “nutritivnu pomoć za buduće majke; zdravstveno osiguranje tijekom i nakon trudnoće za majku i dijete; pomoć za brigu o djeci; i odgovarajući smještaj.”

Zamolili su zakonodavce da razmotre i reformu plaćenog obiteljskog dopusta i usvajanja. Ministarstvo zdravstva Minnesote izvijestilo je o 10 136 pobačaja u 2021.

Sada kada je Vrhovni sud SAD-a poništio Roe vs. Wade, države bi mogle ponovno zaštititi nerođene bebe od pobačaja. Gotovo 50 godina, presuda iz 1973. godine prisiljavala je države da legaliziraju pobačaje iz gotovo bilo kojeg razloga do održivosti i dopuštala pobačaje do rođenja. Prema NRLC-u, više od 64 milijuna nerođenih beba legalno je pobačeno pod Roeom.

Izvor: Sloboda.hr/lifenews.com

foto: https://abcnews.go.com/US/wireStory/minnesota-governor-signs-broad-abortion-rights-bill-law-96800584