Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz vlade. O svemu je već obavijestio premijera Andreja Plenkovića što je još sinoć potvrđeno iz vlade.

“Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika vlade i ministra financija. Predsjednik vlade izvijestit će o odlasku Marića članove vlade sutra na užem kabinetu.

Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u vladi u proteklih šest godina. Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo.

Već sutra predsjednik vlade parlamentarnoj većini predstavit će Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna”, rekli su sinoć iz vlade.

Premijer Plenković već će danas vladi i saborskoj većini za novog ministra predložiti Marka Primorca, profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija dok bi potvrda novog ministra trebala biti idući tjedan u Saboru.

Reakcije pristižu sa svih strana

Hrvatski suverenisti oglasili su se putem Twittera:

Također preko Twittera Marićevu ostavku prokomentirala je SDP-ova Mirela Ahmetović:

Mostov Nikola Grmoja putem Facebooka javio se putem Facebooka te pozvao na nove izbore:

Bježi prvi časnik s Plenkovićeva Titanika izbušenog korupcijom, aferama i inflacijom.

Ako nisu zdravstveni razlozi, a nadam se da nisu, postoje samo dvije opcije:

Ili se sam našao na udaru DORH-a, a bio je akter mnogih afera koje se doduše nisu lijepile na njega ili bježi iz Vlade svjestan kakav nam gospodarski armagedon dolazi.

Uglavnom, sad je i zadnjem plenkistu u Hrvatskoj jasno, Andrej Plenković je prošlost!

Vrijeme je za nove izbore!

Politički analitičar Žarko Puhovski za N1 komentirao je odlazak Zdravka Marića iz vlade:

“To je ozbiljno oštećenje vlade jer je on jedan od, možda dvojice ministara, uz Butkovića, koji su od početka bili s Plenkovićem i imali jasan ugled u svom resoru, bez obzira na primjedbe kojih uvijek ima”, kaže Puhovski dodajući da je ovo “nešto na što je Plenković morao pristati pod nekim ozbiljnim pritiskom”.

“Radi li se zaista o nekom privatnom problemu, to ne možemo znati, ali mora da je nešto doista ozbiljno. Kad pristane na ovakvo oštećenje vlade, Plenković mora imati dobre razloge. On je inzistirao na toj stabilnosti i uglavnom je mijenjao ministre pod izvanjskim pritiscima”, objašnjava Puhovski.

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik Kluba Socijaldemokrata isto je putem Twittera prokomentirao Marićevu ostavku:

HSLS-ov Dario Hrebak za HRT izjavio je da je za Marićevu ostavku saznao iz medija.

“Imat ćemo danas u 12 sati koalicijski sastanak i očekujem da ćemo tada dobiti podrobnije informacije”, rekao je. 

“Odlazak nije beznačajan. Radi se o jednom od tri najbolja ministra. Vidimo da će nam biti izazovno sve što slijedi na jesen, ali dobro je što ministar Marić ostavlja dobar resor, stabilne financije i dobrih 6,5 godina iza sebe”, istaknuo je te naglasivši da će i novi ministar financija Marko Primorac imati njegovu podršku, ako nastavi raditi kao Marić dosada.

Izvor:Sloboda.hr/N1/HRT/večernji.hr