Hrvatska treba biti lojalni partner i saveznik, a ne nečiji vazal ili podanik, dok je zadatak svakog državnika da bude svjestan onoga što njegova zemlje ne može, rekao je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović na obljetnici Hrvatskog vojnog učilišta u utorak.

„Ni prema kome sa zlobom i pakošću, prema svima s dobrom voljom, ali uvijek imajući pred očima hrvatski interes. Lojalni partneri i saveznici – da. Međutim, ničiji vazali i podanici, to nitko među nama ne želi” rekao je Milanović pred brigadirima i djelatnicima HVU-a „Franjo Tuđman” na obilježavanju 31.obljetnice tog učilišta.

Hrvatska se, kao mala nacija, mora znati prilagoditi okolnostima koje nastaju ritmom događaja i odluka na koje nije imala utjecaj i koje su izvan njezine kontrole, smatra predsjednik Republike.

„Za osobe koje su oportunisti u privatnim odnosima, često se kaže da su pokvarene, međutim kada su u pitanju međunarodni odnosi, oportunizam i prilagodljivost, bez cinizma i pokvarenosti, čine formulu opstanka i napretka malih nacija”, istaknuo je.

S druge strane, zadatak državnika nije da umišlja što njegova zemlja može i za što je sve sposobna, dodao je.

„Zadatak državnika je da bude svjestan onoga što njegova zemlja ne može, to znači da bude svjestan koje su granice njezinih mogućnosti i dokle može voditi svoje resurse, narod i građane”, kazao je Milanović.

Predsjednik smatra da „bez prilagodljivosti okolnostima prijetimo sami sebi da odletimo kao guske u maglu.”

Godina na izmaku bila je prepuna izazova koji su pojačali sposobnosti hrvatskih vojnika, rekao je brigadni general i zamjenik zapovjednika HVU-a Blaž Beretin.

„Trajna zadaća HVU-a stalno je prilagođavanje novim izazovima u području obrane i sigurnosti, što smo pokazali u prethodnim godinama kroz pandemiju i potrese”, napomenuo je,

Za sljedeću godinu najavio je projekte i suradnju sa znanstvenom zajednicom i ministarstvima, dok će kvaliteta programa ostati u fokusu učilišta, koje je od 2014. punopravna članica zagrebačkog Sveučilišta.

„Ulaganje u znanje jedina je prava investicija za budućnost neke zemlje koja će se višestruko vraćati”, kazao je brigadir Beretin.

Rusi i Amerikanci ratuju preko ukrajinske grbače

Rat u Ukrajini je „američko-ruski“ koji se vodi preko „ukrajinske grbače“, rekao je u utorak predsjednik Zoran Milanović. 

Predsjednik je „cijelu američku i zapadnu filozofiju rata“ nazvao „baletanskom“. 

„Napadnem puno slabijeg od sebe, popijem mu svu krv, izubijam ga, uništim mu državu i onda se povučem“, rekao je. 

Za rat u Ukrajini rekao je da je „američko-ruski rat“ te da je to „rat izbora“ SAD-a i Rusije. 

„Ovo je Putinov rat izbora, on je donio takvu odluku nakon dosta godina, i ovo je američki rat izbora, da se ide preko ukrajinske grbače, ali s američkim novcem“, nastavio je predsjednik.

Milanović je kazao i kako se i o tom novcu „može govoriti“, postoji li on uopće. 

„I pitate me je li to normalno. Ništa nije normalno. Ni to u Poljskoj, ni ovo u Ukrajini, niti financijska filozofija općenito danas, ništa nije normalno. Kad bi tako vodili svoju obitelj, propali bi“, kazao je. 

O odluci Hrvatske da ne sudjeluje u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika, na što su pristale 22 članice, no ne i Hrvatski sabor, predsjednik je rekao da bi ona bila dobra i kad bi Hrvatska pritom bila sama jer je to u njenom interesu. 

Predsjednik ne smatra da je nelogično da Hrvatska istodobno šalje svoje vojnike na vježbe u Poljsku i Litvu jer su te zemlje, za razliku od Ukrajine, članice NATO-a koje nisu u „krvavom ratu“. 

Ponovno je propitkivao čemu bi hrvatski vojnici mogli učiti ukrajinske jer je riječ o jednoj od trenutno najsnažnijih vojski.

„To je čista farsa, samo da se neki ljudi osjećaju bolje, i ništa više od toga“, zaključio je. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu