Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako je najvažnije je da nije bilo žrtava u padu MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u utorak, ozlijeđenom pilotu zaželio je brz oporavak, a očekuje da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada.

“U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva živa te da nema žrtava ni ozlijeđenih na mjestu pada zrakoplova, kao ni štete na imovini građana. Ozlijeđenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak. U stalnom sam kontaktu s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obavještava o situaciji. Očekujem da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada zrakoplova MiG-21″, izjava je predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga poslana iz njegova Ureda nakon pada MIG-a.

Avion dvosjed MIG-21 HRZ-a srušio se popodne kod Slatine tijekom obučnih aktivnosti, pronađena su živa oba pilota koji su se tijekom pada aviona uspješno katapultirali i prizemljili.

Prevezeni su helikopterom HRZ-a s mjesta nesreće u Zagreb te sanitetskim prijevozom prebačeni na daljnju medicinsku obradu, priopćio je MORH.

Podsjetimo, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista te član saborskog Odbora za obranu, general Željko Sačić, zatražio je u utorak od ministra obrane Marija Banožića da zbog pada vojnog aviona podnese ostavku.

“Najmanje što u ovom trenutku političke odgovornosti može dati Banožić jest da da ostavku”.

Sačić smatra da slučaj sa “starim aparatima” potvrđuje njihovu tezu da moramo uložiti sve napore da održimo optimalno stanje vojne i nacionalne sigurnosti a “ne srljat kao guske u magle raznoraznim političkim savezima nuditi pomoć za koju nisu spremni”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ bm