Na današnji je dan 1951. meteorit težak 1,9 kg pao u Molunatu, 40 km od Dubrovnika. Dobio je službeni naziv “Dubrovnik”, a o tome su, osim tadašnjih jugoslavenskih, izvještavale i brojne inozemne agencije i TV kanali.

Molunat_meteorite

Iako se ne čini velikim, spomenuti je meteorit pri padu napravio rupu od čak 2 i pol metra u promjeru i zaprepastio stanovnike konavoskog sela Molunat, u čiju je mirnu svakodnevnicu iznenada banuo. Meteorit se danas čuva u dubrovačkom Gradskom Muzeju, a iako malen, daleko je najpoznatiji meteorit koji je u moderno doba pao na područje južne Hrvatske i Jadrana općenito.

Pogocima meteorita i drugih svemirskih objekata mnogo je ugroženija sjeverna Hrvatska, gdje doslovce svakih desetak godina padne pokoji meteorit ili se vidi komet (najpoznatiji je slučaj pada dva meteorita u Hrašćini u Hrvatskom Zagorju 1751., od kojih je jedan imao 9, a drugi malo manje od 40 kilograma!). Na svijetu daleko najviše meteora i meteorita pogađa područje Tihog Oceana i zapadnih obala obiju Amerika, gdje je izračunata frekvencija od 2.41 palih meteorita po danu, ili jedan svakih 8 sati.

Tko zna, možda poneki od njih donese i kakav novi, dosad nepoznati korisni metal, ili čak dokaze o životu izvan Zemlje…

Autor: Juraj Njegovan pl. Balen
Foto: forum.sci.hr