viktor orban mađarski premijer sad rusija

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je SAD za uplitanje u centralnu Europu ističući kako Washington želi druge zemlje okrenuti protiv Rusije.

“SAD ne samo da se upliće, već i aktivno sudjeluje u unutarnjem političkom životu zemalja centralne Europe”, istaknuo je Viktor Orban za vrijeme televizijskog intervjua u utorak.

Po pitanju tenzija između Zapada i Rusije zbog Ukrajine, Orban je također istaknuo kako se SAD upliće i želi stvoriti konflikt s Rusijom. “Oni nas žele uvući u sukob iz kojega mi ne možemo dobro izaći. Stoga ne moramo ni ulaziti u takav sukob”, rekao je mađarski premijer.

Nije tajna da su Budimpešta i Moskva u dobrim odnosima, a lideri Mađarske i Rusije, Orban i Putin, ostali su u pozitivnim odnosima i nakon naglog zahlađenja između Rusije i Zapada. U isto vrijeme došlo je i do tenzija između SAD-a i Mađarske. Dobri odnosi s Putinom i Rusijom postali su, očito, nedopustivi, pa su tako krenuli i američki napadi na Budimpeštu. Uvedene su sankcije protiv pojedinih mađarskih dužnosnika i poslovnih ljudi, te im je zabranjen ulazak u SAD. Navodno zbog korupcije, no i sam Orban ističe kako korupcija uopće nije razlog već se radi o političkim napadima.

>>> Mađarski premijer napadnut jer potiče mlade bračne parove, a ne masovnu imigraciju

Nadalje, početkom mjeseca istaknuti američki senator John McCain nazvao je Orbana “neo-fašističkim diktatorom”. Teške i neopravdane riječi stigle su neposredno nakon što se Orban usprotivio uvođenju sankcija prema Rusiji.

John McCain je i više nego spreman političare nazivati “fašističkim diktatorima” kada isti ne idu “niz dlaku” američkim interesima.

Što se tiče Orbana, on je očito odlučio da će i javno progovoriti o činjenicama koje su već dobro poznate. SAD se itekako upliće u Europu, a naročito među zemlje ovih prostora kojima pripada i Hrvatska.

Mađarska vlast bi se pak mogla uskoro naći i pod sve većim napadima iz pravca Washingtona, naročito otkako su Orban i Putin dogovorili kako će Rusija izgraditi dva mađarska nova nuklearna rekatora, a radovi počinju već u siječnju. Spomenimo i to kako je taj posao želio SAD, ali je u konačnici pripao Rusiji.