profesor ivan lovrinović kune krediti hnb banke

Prof. Ivan Lovrinović na svom je Facebook profilu odlučio prokomentirati kredite te građanima savjetovao da odsad kredite uzimaju samo u kunama. Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

“BUDITE PAMETNI – OD SADA SAMO U KUNAMA

Vrlo sam sretan što su građani ubrzano počeli shvaćati da je uzimanje kredita uz valutnu klauzulu, a da pri tome zarađujete u domaćoj valuti, siguran put u propast. Podaci govore da građani unazad godinu dana u bankama traže dominantno kunske kredite jer su im prisjeli pokvareni CHF krediti.

Udruga Franak jučer je pozvala svoje članove od kojih se u anketi iz siječnja ove godine njih čak 90% izjasnilo za konačnu konverziju kredita u kune, da to konačno i učine. Pri tome im preporučuje domaću HPB banku koja nudi povoljne uvjete refinanciranja. Tu su i druge banke čije ponude treba analizirati i uzeti u obzir.

Ova operacija refinanciranja trebala bi se provesti uz fiksnu kamatnu stopu koja bi trebala biti osjetno niža. Je li to moguće? Naravno. HNB bi morala ponuditi bankama koje refinanciraju članove udruge Franak kredite uz nisku kamatnu stopu od npr. 0,5%. Na taj kamatnjak banke bi dodale svoju fiksnu maržu pa efektivni kamatnjak ne bi smio biti za klijenta viši od 3,0%-4,0%. Banke koje ponude ovakve uvjete dobit će nove klijente koji će se konačno riješiti svoje noćne more.

No, HNB će odbiti kreditiranje banaka uz takve uvjete. On je ponudio strukturne operacije koje će dosegnuti ukupno mizernih 3 milijarde kuna kako bi se građanima zamazale oči o nekim važnim i novim promjenama monetarne i kreditne politike. Time guverner Vujčić pod svaku cijenu brani svoju poziciju dodvoravajući se novoj vladi. Sa druge strane štiti visoke marže bankama.

Monetarnu reformu pokrenuli ste zapravo svi vi dužnici uz CHF valutnu klauzulu. Vi je trebate podržati do kraja jer posao još nije gotov. Ako HNB odbije ponuditi bankama potrebnu količinu kunskih kredita za refinanciranje to će značiti da je protiv vas i da radi samo za interese banaka.

HNB već odavno nije niti hrvatska, niti središnja a niti banka.

Hrvatska je nakon toliko godina negiranja svoje valute od stranei HNB-a i pasivnosti monetarne politike uistinu zaslužila i nužno treba svoju središnju banku koja će raditi u njenu korist a ne na njenu štetu.

BUDITE PAMETNI – OD SADA SAMO KUNE!”