Oglasio se Stjepan Pranjković, autor sporne kovanice eura. U dopisu HNB-u napisao je da povlači svoj prijedlog.

Radi se, podsjetimo, o kovanici na kojoj se nalazi kuna. Kako se ispostavilo, kuna je preuzeta s fotografije britanskog fotografa, i to bez dozvole.

“Potaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava”, napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB-a, prenosi Media Servis.

“Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti”, dodao je.

Komisija za novac HNB-a danas će održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti izviještena.

Podsjetimo, Pranjković je za svoj rad dobio 70.000 kuna. On je autor i dva drugoplasirana rada, za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna. Ukupno, dakle, 140.000 kuna.

Jutros se oglasilo i Hrvatsko dizajnersko društvo.

”Očekujemo preuzimanje odgovornosti HNB-a za neprofesionalno provođenje natječaja za dizajn koji je rezultirao nevještim, nedizajnerskim i spornim rješenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Europi”, napisali su.

Izvor: Sloboda.hr