litva, životno partnerstvo, homoseksualci, gay

Litavski parlament odbacio je prošlog tjedna prijedlog za legalizaciju životnog partnerstva osoba istog spola koji su definirali i predložili uglavnom liberalni zastupnici.

Dvadeset i devet članova Seimasa glasovalo je za potporu legalizacije istospolnih partnerstva, 59 glasova je bilo protiv, te 20 suzdržanih od glasovanja. U prvoj fazi zakonodavnog postupka, suzdržavanje je u osnovi jednako glasovanju protiv prijedloga zakona jer prijedlog mora prikupiti većinu glasova za nastavak procedure.

Devet konzervativaca i devet socijaldemokrata izrazilo je potporu legalizaciji partnerstva, kao i osam liberala i tri nezavisna člana.

Nijedan član parlamenta iz redova vladajuće stranke Saveza poljoprivrednika i zelenih, oporbene stranke Red i pravda, te neovisne stranke Izborna akcija Poljaka Litve nije podržao prijedlog.

Projekt životnog partnerstva osoba istog spola nije vraćen na reviziju, već je potpuno odbijen.

Šezdesetčetvero pripadnika Seimasa glasovalo je protiv toga da se projekt vraća na reviziju, 43 je podržalo reviziju.

“Prema anketi, više od 80 posto Litavaca jasno je protiv bilo kojeg oblika istospolnog partnerstva, a broj je veći od 90 posto među biračima vladajuće stranke Savez poljoprivrednika i zelenih”, rekao je politolog Vytautas Sinica na Sveučilištu Vilnius.

Postajala je loša navika u Litvi da se ne glasuje prema volji naroda i sukladno moralnim načelima, nego da se zadovolji liberalne medije i birokrate u Bruxellesu. Pokušalo se poništiti nacionalni konsenzus o moralnim pitanjima. Jasno je vidljivo u “konzervativnom” Domovinskom savezu, čiji su se članovi praktično podijelili oko ovog pitanja, da je najmlađa generacija navodnih konzervativaca glasovala protiv prirodne obitelji. Učinak ove odluke donesene nadmoćnom većinom, koja je odlučena glasovima vladajuće stranke, nije toliko važan, ali čini se kao nadahnuta promjena tradicionalnim biračima u Litvi”, javlja lifesitenews.com.

“Prijedlog istospolnih partnerstava odbijen je nakon glasovanja parlamenta za Zakon o zajedničkom životu, koji su većinom predložili vladajući Poljoprivrednici i predstavnici konzervativaca. Cilj ovog Zakona je koordinacija i rješavanje pravnog statusa svih stanovnika države koji žive zajedno, gdje se već pojavljuju praktični problemi. To uključuje prijatelje, odrasle braću i/ili sestre, redovnike, odnosno bilo koga tko živi u zajednici s nekim sa ili bez romantičnog odnosa. Emocionalni aspekt u takvim situacijama smatra se besmislenim, prema naprednim zakonima. Zakon definira da osobe koji žive s drugima i ne izjavljuju da im je cilj stvaranja obiteljskog odnosa (tj. nemaju namjeru međusobno se oženiti ili udati) i nemaju zajedničko potomstvo, ne mogu se smatrati onim što zovemo obitelj. Stoga, Zakon štiti prirodnu obitelj jer ne izjednačava druge oblike zajedničkog života s izvanrednom zajednicom oženjenog muškarca i žene i njihove djece. Prijedlog mora proći redovitu zakonodavnu proceduru.”

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Lifesitenews.com