FILM-SUNDANCE/

Krist (rođen kao Chris Anthony) Novoselić, znameniti basist i suosnivač jednoga od najčuvenijih alternativnih rock-sastava u povijesti, Nirvane, rođen je 16. svibnja 1965. u mjestu Compton u Kaliforniji. Njegovi roditelji Kristo i Marija Novoselić bili su emigranti iz Zadra, koji su u Sjedinjene Države izbjegli zbog loše ekonomske situacije kao i terora tadašnjeg jugo-komunističkog režima.

Od malena se zanimao za glazbu te već sa 7 godina naučio svirati bas gitaru, da bi do 13. godine završio i nižu glazbenu školu. Odlukom roditelja da im sin pohađa gimnaziju u Domovini, mladi Krist prekida glazbenu izobrazbu i vraća se s obitelji u Zadar, na današnji dan 1980. godine. Tijekom 4 godine u “najlipšem gradu na svitu” iskristalizirao je svoj materinski hrvatski jezik te bolje upoznao hrvatske običaje, ljude i tradiciju, kojima će se uvijek iznova vraćati. To je iskustvo zasigurno pripomoglo njegovoj odluci da 1993., na vrhuncu slave kao basist i tekstopisac Nirvane promijeni svoje ime Chris u Krist te ga kroatizira, pokazujući koliko mu je stalo do hrvatskih korijena.

Po povratku u SAD ponovno se posvećuje glazbi, te godine 1985. upoznaje Kurta Cobaina, s kojim će dvije godine kasnije osnovati legendarnu Nirvanu. Malo je poznato da su obojica glazbenika bili veliki obožavatelji sastava The Melvins te je Nirvana započela svoj rad inspirirana tom također legendarnom američkom rock – grupom. Nakon raspada Nirvane i Cobainove iznenadne smrti 1994. Novoselić je još neko vrijeme nastupao s drugim sastavima sličnog glazbenog izričaja, a zatim potpuno napustio glazbu i popratne poroke (drogu, alkohol,…) te se posvetio obitelji. Od 2011. aktivan je u politici, a trenutno je i član američkog parlamenta – Kongresa.