Nakon što se ovoga vikenda službeno predstavio trojac za promjene u HDZ-u: Miro Kovač kao izazivač Andreja Plenkovića za predsjednika stranke, Ivan Penava kao pretendent za poziciju drugog čovjeka stranke i Davor Ivo Stier koji želi biti potpredsjednik HDZ-a čeka se početak veljače i službeno raspisivanje izbora za 15. ožujka. 

Miro Kovač je, gostujući u RTL-u Danas, rekao da HDZ-u treba “vratiti okus i miris”.

“HDZ je u teškoj situaciji. Doživjeli smo neuspjeh na predsjedničkim izborima, prije toga na europskim izborima. HDZ ne može ovako dalje, model funckioniranja nije dobar, model ‘stranka, to sam ja’… To ćemo promijeniti, svi ćemo biti usklađeni. Moramo HDZ vratiti na pobjednički trag. HDZ mora biti pobjednička stranka, a ne gubitnička. Mora biti stranka s okusom, sad se pretvara u stranku bez okusa i mirisa”, rekao je Kovač koji tvrdi da imaju jak tim te je uvjeren u pobjedu.

“Imam samo jednu misao, a to je da ćemo zajedno pobijediti, ja kao predsjednik, Penava kao zamjenik i Stier kao potpredsjednik, a bit će još kandidata u našem timu, uskoro ćemo ih prezentirati. Korak po korak”, kazao je.

No Kovač ne želi otkriti tko će im se još priključiti, kao ni je li među njima i Milijan Brkić: “Svi u HDZ-u koji žele promjene, svi koji žele pomoći da HDZ postane stranka s okusom i mirisom. Sada je bez okusa i mirisa. S mnogima razgovaramo”.

Nije htio odgovoriti kako bi, da je predsjednik HDZ-a i Vlade, razriješio situaciju s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem. Kaže tek da bi bio brži od Plenkovića.

“Najprije ćemo pobijediti na izborima, a da sam ja na poziciji, brže bih donosio odluke od Plenkovića. Vidjet ćete kada budem predsjednik.”

Andreja Plenkovića vidi i kao jednog od glavnih krivaca za poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

“Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović je nažalost izgubila ne samo zbog sebe nego i Andreja Plenkovića koji je opteretio kampanju svojim istupima i nije uopće preuzeo odgovornost. Gospođa je rekla da se želi malo povući, odmoriti i posvetiti zaštiti životinja i boriti za prava žena, djece. To je ono što znam”, odgovorio je Kovač na pitanje vidi li u svojem timu i uskoro bivšu predsjednicu.

Kovač je Tomislavu Karamarku bio je ministar vanjskih poslova, a sada bi mu mogao biti protukandidat na unutarstranačkim izborima. Hoće li možda ipak surađivati?

“Gospodinu Karamarku je ovih dana umro otac, bio je stradalnik Križnog puta, domoljub i u ovom trenutku ne bih htio pričati o tome”, rekao je Kovač.

Trio Kovač-Penava-Stier kao jasne neprijatelje odredio je SDP i ljevicu. Je li onda Miroslav Škoro mogući partner?

“Vidim sve kao moguće partnere osim SDP-a. Smatramo da bi velika koalicija bila jako loša za demokraciju u Hrvatskoj. Neka SDP radi svoje, on je naš glavni suparnik na političkoj sceni. Predugo smo se bavili svojim biračima u domoljubnom, državotvornom biotopu hrvatske političke scene, išlo se u sukob s biračima koji pripadaju našoj opciji umjesto u natjecanje s SDP-om. Rezultat toga je oživljavanje SDP-a. Bio je klinički mrtav, mi smo ga, HDZ pod vodstvom Plenkovića ga je oživio. Idemo etapno, najprije na izbore unutar stranke, ja sam uvjeren u pobjedu, onda ćemo pustiti Vladu da odradi do kraja mandat i nakon parlamentarnih izbora koje želimo dobiti razgovarat ćemo o tome kako formirati Vladu”, kazao je Kovač.

A spreman je i za sučeljavanje s Andrejem Plenkovićem: “To se podrazumijeva, to moramo ispoštovati prema svojim članovima. Ako Plenković više voli Bruxelles, može i tamo. Može i na francuskom, engleskom, njemačkom… Na kojem god on jeziku želi”.

Izvor: Sloboda.hr/RTL.hr