karamarko petrov

Na novinarsko pitanje kako idu procesi sa preslagivanje Vlade i zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako sve ide dobro, sve je u tijeku, vjerojatno to javnost zanima, ali i mi smo zainteresirani da što prije izađemo iz ove krize.

Komentirajući pismo HDZ-ovih europarlamentaraca koji su pozvali na preispitivanje zahtjeva za opoziv aktualnog premijera, Karamarko smatra da imaju pravo na svoje mišljenje. “Čini mi se da nemaju uvid u neke detalje. Prema tome, apsolutno podržavam takav izričaj, međutim, postoje i odluke stranačkih tijela koje se moraju poštovati. Zašto su donesene upravo takve odluke, znamo mi koji smo u zemlji svaki dan i svaki sat”, rekao je.

Opoziv smo jučer zahtjevali da izazovemo šok, i kažemo: “Dosta je ovakvog rada i odnosa. Jučer sam htio sve usijane glave pozvati da se ohlade. Trendovi su dobri i sve nam ide u prilog osim odnosa, rekao je. Bilo bi najbolje da premijer, Petrov i ja odemo iz Vlade, mislim da bi to bilo najbolje, da se vrh Vlade na neki način osvježi”, naglasio je.

Što se tiče mandatara, rekao je: “Mislim da stranka koja ima najviše mandata u Saboru ima pravo dati premijera”.

“Nisam šiljio na pregovorima kada je bilo pitanje mandatara, to ni sada neću raditi. Stranka nije sama sebi svrha, interesi ove države su takvi da su važniji od pojedinačnih interesa”, dodao je.

Postoji li mogućnost da Orešković ostane, a da odu on i Petrov?

“Teško je u ovom momentu, ne znam kakve bi se promjene trebale dogoditi u sljedećim danima. Sve opcije ostaju ako se dogovorimo. Temelj svih temelja je da se počne drugačije raditi. Stalno pričamo o reformama. HDZ se treba respektirati kao relativnog pobjednika izbora, ne može ona poslužiti kao noseća struktura nekome da bi obnašao dužnost”, dodao je.

Zaključio je da je dobro da je izazvan ovaj šok, kako bi mogli reći da se stane i počne normalno raditi.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT