josip miljak hčsp sp jasenovac nataša jovičić

Josip Miljak, dosadašnji predsjednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika stranke, a na mjesto v.d. predsjednika stranke imenovan je Frano Čirko, dosadašnji predsjednik Mladeži i politički tajnik HČSP-a.

Ostavku je podnio nakon jučerašnje nepravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu za navodno “izvlačenje” 3,5 milijuna kuna iz tvrtke Kalvin, direktora i vlasnika Vinka Kalinića. Jedini dokaz protiv Miljka bio je usmeni iskaz Vinka Kalinića da je 3,5 milijuna kuna, koje je uplatila tvrtka Hidrocommerce za nikad obavljene poslove, podigao s računa tvrtke i predao Miljku na ruke. Za to nije bilo niti jednog materijalnog dokaza, a iskazi svjedoka i sudskih vještaka nisu potvrđivali Kalinićevu priču.

Činjenica koja dodatno baca sumnju na ovu presudu jest i da protiv tvrtke Hidrocommerce, koja bi po logici trebala biti u središtu pozornosti, nije pokrenut nikakav postupak niti se itko pita zašto je ta tvrtka uplatila 3,5 milijuna kuna na račun Kalinićeve tvrtke.

Priopćenje Josipa Miljka prenosimo u cijelosti:

“Podnosim neopozivu ostavku na položaj predsjednika HČSP-a

Danom 16. veljače 2016. zbog nepravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu po sutkinji Sanji Mazalin, podnosim neopozivu ostavku na položaj predsjednika Hrvatske čiste stranke prava.

Iako sam osuđen bez iti jednog materijalnog ili bilo kakvog drugog dokaza, osjećam moralnu i političku odgovornost, te u novonastalim okolnostima smatram kako više ne mogu obnašati časnu dužnost predsjednika stranke.

Ovu presudu smatram još jednim porazom i lakrdijom od hrvatskoga pravosuđa, a svoju pravnu borbu nastavljam do kraja, a ako bude potrebno i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Dana 15. veljače 2016. uz konzultacije s članovima Glavnog stana, a temeljem Ustava HČSP-a čl. 5. za v.d. predsjednika stranke imenovao sam političkog tajnika Franu Čirka.

Josip Miljak”

Izvor: Sloboda.hr