josip boljkovac zločin duga resa

Hrvatska ipak ostaje najjača utvrda komunizma Europe, gdje i dalje nije optužen niti jedan komunistički zločinac. Naime, prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 94-godišnji Josip Boljkovac, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi da je je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

Boljkovac, koji je zbog godina i lošeg zdravstvenog stanja otežano opratio i posljednju raspravu, jutros se nije pojavio na izricanju prve presude za partizanski zločin nakon Drugoga svjetskog rata koju je objavio sudacTomislav Juriša.

To je bio zločin sustava, odnosno sustavni zločin, a ne pojedinca, stoji u obrazloženju. Ubijeni nisu bili suradnici režima, već klasni neprijatelji. Nije dokazano da je Boljkovac kriv za smrt civila. Boljkovac je u vrijeme likvidacije bio hospitaliziran i nije mogao narediti likvidaciju. Nema nikakve pisane naredbe, niti su svjedoci to potvrdili,kazao je predsjednik sudskog vijeća sudac Tomislav Juriša.

I dok je optužba tvrdila da je tijekom tromjesečnog suđenja neupitno dokazala kako je Boljkovac naredio odvođenje i ubojstvo civila, njegova obrana je u završnoj riječi prije dva dana ustvrdila da niti jedan dokaz Boljkovca ne povezuje s partizanskim zločinom koji se objektivno dogodio.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca je teretilo da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima. Nakon podizanja optužnice u rujnu prošle godine Boljkovac je isticao da se njegovim slučajem skreće pozornost s dnevne politike, a ponovio je i kako nema pojma o zločinima jer karlovačka Ozna nije bila mjerodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tijela.

>>> Dok se Hrvatska guši u poplavama, komunistička banda u Zagrebu slavila ZAVNOH

U Hrvatskoj je zbog partizanskih zločina prijavljeno 30-ak osoba, no kako je većina osumnjičenika umrla ili je nedostupna, postupci su u najvećem broju slučajeva odbijeni, prekinuti ili su u mirovanju.

Nakon podizanja optužnice Boljkovac je rekao da se njegovim slučajem skreće pozornost s dnevne politike, a ponovio je i kako nema pojma o zločinima jer karlovačka Ozna nije bila mjerodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tijela.

Ovime Hrvatska i dalje ostaje zemlja gdje NITI JEDAN komunistički zločinac nije optužen niti za jedan zločin počinjen nad Hrvatima tijekom mračnog komunističkog razdoblja. Nažalost, bili smo i ostali najjači utvrda komunizma.

Autor: Sloboda.hr/HRT