Ovo je prvi put da aktualni američki predsjednik slavi 80. rođendan, a Joe Biden, čije su godine tema rasprave dok se kani kandidirati za reizbor, taj događaj u nedjelju obilježava u krugu obitelji.

Rano poslijepodne njegova supruga Jill objavila je nježnu poruku s dvjema fotografijama na kojima par pleše svečano odjeven.

“Ne bih htjela plesati ni s kim drugim. Sretan rođendan Joe! Volim te”, napisala je Prva dama na Twitteru.

Predsjednik SAD-a slavi svoj rođendan u Washingtonu uz brunch koji će prirediti prva dama Jill Biden, rekla je ranije danas glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre dodavši da se očekuje dolazak članova Bidenove obitelji koji su već u gradu jer su u subotu bili na vjenčanju njegove unuke.

U subotu je predsjednik proslavio vjenčanje svoje unuke Naomi koje je bilo zatvoreno za novinare.

Prema anketama većina Amerikanaca ne podržava ponovnu kandidaturu

Demokrat će u obiteljskom krugu razgovarati i o eventualnoj kandidaturi na predsjedničkim izborima 2024. Sve dosad je govorio da se “namjerava” kandidirati i najavio da će odluku objaviti početkom iduće godine.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca ne želi da se Joe Biden ponovno kandidira.

Premda Joe Biden nije iznimka u američkom političkom životu, gdje nije rijetkost sresti utjecajne osobe starije od 70, pa i 75 godina, izbori u sredini mandata ipak su pomladili članstvo demokratske stranke.

Američki predsjednik je prije godinu dana bio na sistematskom pregledu na kojemu su liječnici ocijenili da je “dobrog zdravlja”.

No njegove godine odaju ukočen hod i povremena zbunjenost, točnije česti gafovi zbog kojih iz republikanske stranke upozoravaju na demenciju i nesposobnost obavljanja funkcije predsjednika SAD-a.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: EPA/AKBAR NUGROHO GUMAY / POOL