jelinić nacional mol ana karamarko josip petrović

U sinoćnjem Otvorenom na HRT-u gostovali su Dražen Bošnjaković (HDZ), Orsat Miljenić (SDP), bivši direktor INA-e Davor Štern, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, urednik portala Energypress Ivan Brodić i politički analitičar Davor Gjenero.

Glavna tema emisije bila je afera Konzultantica te uloga Ane i Tomislava Karamarka u toj aferi.

“HDZ je za dogovor s partnerima. INA je prevažna. Svi sporovi u sebi nose rizike, mi znamo koja su otvorena pitanja tu. Bilo bi razumno sjesti za stol i srediti tako da tvrtka ide dalje dobro, da se njom gospodari njome dobro. Ako se možemo dogovoriti to je to, ako ne, onda idemo dalje s postupkom. Sporno je ono što Mađari ističu da mi nismo ispunili neke obveze, mobilizaciju rafinerije, upravljanje sukladno zakonima itd. To su sporna pitanja, ako to možemo srediti za stolom, nema smisla arbitraža”, kaže Bošnjaković.

“Dobro je razgovarati. Koliko sam ja upoznat, nikad nisu htjeli s nama razgovarati. Možda sada kad su shvatili da stoje loše, žele razgovarati. Nije mi jasan HDZ, pa Karamarko je glasao za taj ugovor, taj Sanaderov ugovor. Govoriti sada da loše stojimo, kako govore Karamarko i Horvat, to dovodi u pitanje našu poziciju. Oni kažu: “Mađari, mi se bojimo vas, idemo razgovarati”. Kad idete u poslovni razgovor nikad ne idete s pozicije da ćete izgubiti. Drugi dio Vlade na čelu s MOST-om kaže da stojimo odlično. Premijer uglavnom šuti, a kad progovori, ne znamo što je rekao”, ističe Miljenić.

Štern: Kosor je napravila što je morala

“Ako MOL gubi 6 milijardi kuna, to znači da Hrvatska ne gubi taj novac. I Vlada gđe Kosor koja je zaustavila taj ugovor i spriječila veću štetu, napravila je ono što je trebala u tom momentu. Ja osobno nikada nisam bio veliki ljubitelj arbitraža, ali slažem se da treba pregovarati. Mislim da se u pregovorima može postići dogovor, ako se nađe zajednički jezik među partnerima. Kada prođe arbitraža, ionako INA i MOL moraju surađivati”, rekao je Štern.

“Politika treba napraviti platformu za dogovor partnera. Politika je INA-i od osnutka samo štetila. Arbitraže obično završavaju tako da se strane upućuju ili na sud, ili na dogovor. Meni se čini da je dogovor glavno rješenje”, kaže Brodić.

“Poslovni odnos Ane Karamarko i Joze Petrovića je trajno kontaminirao političku poziciju T. Karamarka da ikad više progovori riječ o poziciji Vlade RH o procesu INA-MOL. Obitelj Karamarko je to sama potvrdila, i to je gore od sukoba interesa, afera Konzultantica je gora od toga. Karamarko je nespretno reagirao. Temeljno je da je lagao hrvatskoj javnosti, lagao je kad je na izravni upit novinara prešutio i rekao da je Petrović njegov prijatelj, nije spomenuo da mu je godinama financirao suprugu. Vidjet ćemo kako će to završiti, ali politički, neće završiti dobro. Prvi izravni ugovor potpisao je i Hernadi, predsjednik Uprave angažirao je Petrovića da lobira za MOL, on je angažiran za špijunažu ekonomsku. Ključno je pitanje bi li A. Karamarko bila angažirana da T. Karamarko ne radi to što radi. Karamarko je u puno opasnijoj situaciji od sukoba interesa”, poručio je Jelinić.

Nakon što je Miljenić odbacio argument Šterna o tome da je cifra koju je A. Karamarko dobila za usluge bila premala da bi se radilo o nečemu značajnom, bivši ministar je kazao kako u ovom slučaju najvjerojatnije nije bilo sukoba interesa.

“Ovo je puno ozbiljnije od sukoba interesa”, ističe Miljenić.

“HDZ, ni Vlada, nikakav ultimatum nisu postavili nikome da se izađe iz arbitraže. Mi i MOL smo partneri, najveći partneri u toj kompaniji. Moramo se dogovoriti između sebe”, kazao je Bošnjaković.

“Ministar Panenić je izričito rekao da u arbitraži stojimo dobro, to je rekao i Petrov, ja ne znam kako stvari stoje. Slati jedan signal da stojimo odlično, a drugi dio Vlade kaže drugo”, dodaje Miljenić.

“MOL je po svemu sudeći, davanjem mita, stekao dominantna upravljačka prava u INA-i, na temelju toga dionički ugovor. Imali smo pravomoćnu sudsku presudu, ali Sud je to vratio na početak”, kaže pak Jelinić.

Jelinić: U Hrvatskoj je nacionalni interes da se čuva kriminal

“Drago mi je da ovaj Ustavni sud odlazi u povijest. Ako oni sruše pravomoćnu presudu da se radilo o kaznenom djelu, to je utvrdio Županijski, a potvrdio Vrhovni sud…”, kaže Miljenić.

“U Hrvatskoj je nacionalni interes da se čuva kriminal. Nacional je prvi otkrio da je MOL angažirao međunarodne špijune da prate naše visoke dužnosnike i da ih kompromitiraju, i mi se s njima moramo dogovarati”, pita se Jelinić.

“Konzultantski ugovori između MOL-a i Petrovića imaju neobičan detalj, a to je da je ogroman novac Petrović dobio jer se 2 puta telefonom nekome javio u MOL-u. Što je bio njegov posao? Približiti se vodećim političarima u RH. A bio je prijatelj s Karamarkom. S poslovnog aspekta suradnja A. Karamarko i Petrovića ne bi bila sporna da T. Karamarko nije to što je”, dodao je Jelinić.

“Ovo je priča koju mi zbog svih nas i INA-e moramo završiti do kraja, u arbitraži jesmo, slažem se da trebamo razgovarati, međutim ne na ovaj način. Karamarko se više ne bi smio približavati INA-i, ali ni Vladi, ovo nažalost ukazuje na jedan način postupanja HDZ-a koji je bio u doba Sanadera, a koji se nastavlja u doba Karamarka, prema INA-i. Ne tvrdim da je to ovdje, ali nažalost, izgleda da je to tako”, zaključuje Miljenić.

Izvor: Sloboda.hr/HRT