Predsjednik Sabora Gordan Jandroković za N1 televiziju komentirao je posljednju u nizu afera vladajuće stranke. Otkriveno je, naime, da je glasnogovornik Vlade Marko Milić, ali i brojni drugi dužnosnici, razmjenjivao poruke sa šefom Hrvatskih šuma u kojima se raspitivao za svog prijatelja, koji je zaposlen u tom državnom poduzeću.

To traje već nekoliko dana, nemam ništa posebno za reći, ne mogu biti ni tužitelj ni sudac. Vidjet ćemo u konačnici kako će postupiti instiucije, ne treba na njih vršiti pritisak, što se kontinuirano događa”, kaže šef Sabora, a prenosi N1.

Jandroković kaže da je na prvi pogled situacija neugodna, ali da je to “zamka koju treba izbjeći”. “Nešto se može činiti kompromitirajućim, a pokaže se da nije tako”, kaže i dodaje kako ima mnogo primjera osoba koje su unaprijed bile osuđene pa se pokazalo da ipak nisu krive. “Nemojmo suditi na prvu loptu” poručio je i dodao kako on s pozicije predsjednika Sabora neće suditi u ovom slučaju.

O sličnostima s drugim slučajevima

Što se tiče sličnosti ovog slučaja s onim zbog koje su morali otići bivši ministar Josip Aladrović i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, a koji danas zbog toga imaju posla i s pravosuđem, Jandroković kaže: “Opet govoimo o sličnosti, ja to ne mogu procijeniti jer nemam sve informacije. Time se bave istražitelji, DORH, USKOK, policija i oni mogu reći je li netko nešto zgriješio ili nije. Koliko sam ja čuo iz obrazloženja onih koji su sada pod pritiskom, nemam dojam da se radi o pritiscima, imam dojam da su se željeli informirati. Svi trebamo biti vrlo oprezni i pustiti institucijama da rade svoj posao.”

I njegovo ime spominje se, doduše rubno, a kaže kako se šef Hrvatskih šuma njemu žalio na neke situacija. “Zašto je odabrao mene i je li se samo meni žalio, teško je reći. Tu nema ništa sporno, nije me pitao ništa o upravljanju firmom ni kadrovskim rješenjima nego se požalio na odjeke političkih zbivanja… Nemogućnost dogovora Uprave i NO-a, štrajk, prosvjed Živog zida… To su bile informacije koje ni po čemu nisu sporne, pojavile su se u medijima, nemam što tumačiti”, kaže Jandroković.

On smatra i da pritisak na institucije vrše oporba i predsjednik Republike svojim javnim istupima. “Zamislite da to radi Vlada, to bi naišlo na sveopću osudu, i to je u redu. Institucije su dosad procesuirale velik broj dužnosnika i bilo bi neoprezno od mene da prejudiciram da je netko kriv. To nije zadatak, da ja procjenjujem nečiju krivnju i teško mi je slušati neke kolege”, govori šef Sabora koji smatra i da ovu situaciju “treba razriješiti onaj tko se time bavi”.

Milića poznajem, mlad je čovjek i pošten, našao se u nezgodnoj situaciji i nadam se da će se sve raščistiti”, kaže.

“Ne želim u te teme ulaziti, neozbiljno, neodgovorno, nekoretno bi bilo da se saborski zastupnici na taj način bave tim temama. Mi možemo to politički komentirati, nadmetati se”, dodaje.

Što se tiče AP-a koji se spominje u porukama bivše ministrice Gabrijele Žalac i državne tajnice Josipe Rimac, Jandroković kaže: “Vjerojatno je riječ o premijeru, ali isto je tako bitno u kojem se kontekstu spominje. Vidljivo je da oni koji ga spominju nisu zadovoljni onime što je on činio. Ali ne mogu presuđivati iz djelomično prenesenih informacija.”

Novinarima nije htio otkriti o čemu se razgovaralo na Predsjedništvu HDZ-a. “Neću vam govoriti što mi razgovaramo između sebe, ne pitam ni ja vas o čemu razgovarate u redakciji. Nemojte biti smiješni, to je kao da ja pitam što ste danas na kolegiju dogovorili.”

“Nemam straha, uvijek sam oprezan i uvijek se držim zakona, to je ono što je najbitnije kod toga”, odgovorio je na pitanje boji li se da bi se moglo pojaviti još poruka.

Izvor: Sloboda.hr/N1

foto: screenshot N1