colt revolver 2

Još od kineskoga otkrića baruta u 2. stoljeću prije Krista ljudi su se koristili pirotehnikom i eksplozivnim kemijskim spojevima u efektivnijem međusobnom ubijanju. Tijekom stoljeća uz pomoć baruta, sumpora i nafte izumljene su mnoge znamenite ratne naprave, poput topova, grčke vatre, pušaka, kubura i samokresa (pištolji i pistoleti) koje su krajem srednjeg i početkom novoga vijeka doprinijele gašenju starih civilizacija koje nisu razvile navedene tehnike (Perzija, Mongolsko Carstvo, Kordopski Kalifat, Bizantsko Carstvo,…) i uspon novih koje jesu (Kina dinastije Ming, Osmansko Carstvo, Portugal, Španjolska, Engleska,…)

Međutim, tek u prvoj polovici 19. stoljeća došlo je do najrevolucionarnijeg izuma u povijesnom razvoju vatrenog oružja: Samuel Colt, američki industrijalac iz države Connecticut uspio je 1836. usavršiti i patentirati revolver, vrstu pištolja – samokresa u kojem se metci nalaze u revolverskom cilindru. Taj se cilindar okreće i automatski ispaljuje metke te upravo on čini ovo oružje pravom prekretnicom između starih nesigurnih i nezgrapnih pušaka i kubura (koje su se često znale zaštopati i bile vrlo opasne za samoga korisnika) i novih, automatskih pušaka, samokresa i strojnica koje su vodile glavnu riječ u ratovanju prsa o prsa tijekom ostatka 19. i čitavog 20. stoljeća, a pogotovo u svjetskim ratovima.

Iako danas postoje mnogo modernija i efektivnija vatrena oružja, originalni Coltovi revolveri i danas su iznimno cijenjeni kao “nepromašivi i nenadmašivi”, kako ih je njihov izumitelj, a kasnije i glavni proizvođač Samuel Colt za života službeno reklamirao. S jedne strane izum koji je mnogima (kao i sve ostalo oružje) donio nesreću, revolver je s druge strane nezaobilazan simbol Divljega Zapada, te je njegova plastična verzija obilježja dane djetinjstva mnogih generacija, pa čak i nas u Hrvatskoj.

Autor: Juraj Njegovan pl. Balen
Foto: Gunsandammo.com