narodna koalicija sdp hss hns mesić

Stranke Narodne koalicije – SDP, HNS, HSS i HSU definirale su raspored mjesta na izbornim listama, a već se u najvećoj mjeri znaju i imena ljudi s kojima će na izbore. Kako doznaje Jutarnji list, u SDP-u, koji će istaknuti svoja 93 kandidata, neće biti velikih promjena u odnosu na prošle izbore.

Tako će u Prvoj izbornoj jedinici nositelj biti predsjednik SDP-a Zoran Milanović, na drugom mjestu će biti HNS-ovka Vesna Pusić. Visoka mjesta na listi vjerojatno će opeti imati SDP-ovci Davor Bernardić kao predsjednik zagrebačke organizacije, te glavni tajnik stranke Igor Dragovan, potom Orsat Miljenić, Joško Klisović, Siniša Varga. Na ovim izborima novo SDP-ovo lice vjerojatno će biti Alen Čičak, drugi čovjek Državne agencije za upravljanje državnom imovinom u mandatu Milanovićeve Vlade. Od HNS-ovaca tu će opet biti Igor Kolman, a kao kandidat HSU-a na zadnjem, 14. mjestu bit će bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Dončić u III.

U Drugoj jedinici prvi na listi umjesto Josipa Leke koji je izabran za suca Ustavnog suda bit će Gordan Maras, a na drugom mjestu će biti HSS-ovac Stjepan Kožić, župan zagrebački. Novo SDP-ovo lice u Drugoj izbornoj jedinici najvjerojatnije će bitiMilivoj Androlić, povjerenik u SDP-ovoj organizaciji Koprivničko-križevačke županije.

U Trećoj izbornoj jedinici prvi na listi će biti SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić, a drugo i četvrto mjesto zauzet će HNS-ovci Predrag Štromar i Matija Posavec.Promjena u odnosu na prošle izbore je što se više neće kandidirati SDP-ovkaDragica Zgrebec, nego će se umjesto nje na listi naći gradonačelnik ČakovcaStjepan Kovač.

U Četvrtoj izbornoj jedinici na prvom mjestu će biti čelnik SDP-ove osječke organizacije Domagoj Hajduković, dok će predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak biti na drugom mjestu. Na četvrtom mjestu će biti dopredsjednica HSS-a Ana Marija Petinkoja je na tu dužnost izabrana na zadnjoj skupštini, kada je stranka promijenila vodstvo.

U Petoj izbornoj jedinici prvi će opet biti SDP-ov veteran Zdravko Ronko, ali na drugom mjestu ovaj put neće biti SDP-ovac Tihomir Jakovina, nego će tu poziciju zauzeti Davor Vlaović, potpredsjednik HSS-a. U Šestoj izbornoj jedinici opet prvi na listi neće biti Boris Lalovac, nego Mirando Mrsić, a neće se kandidirati Rajko Ostojić, koji je na prošlim izborima bio na drugom mjestu. Treće mjesto zauzet će HSS-ovac Željko Lenart iz Kutine. Bitnije promjene su u odnosu na HNS-ove zastupnike jer bi se na četvrtom mjestu u ovoj jedinici trebala pozicionirati Anka Mrak Taritaš, dok bi Goran Beus Richembergh s trećeg mjesta na prošlim izborima pao na jedanaesto.

U VII. jedinici opet bi na prvom mjestu bila SDP-ovka Milanka Opačić, ali bi na drugom mjestu umjesto Mihaela Zmajlovića bio predsjednik HSS-a Krešimir Beljak.

Primorje

U VIII. izbornoj jedinici je više novosti. Na prvom mjestu opet će biti SDP-ovacŽeljko Jovanović, no na ovim izborima kandidirat će se i nova predsjednica Glavnog odbora SDP-a Romana Jerković. Ovdje će izaći i šef HSU-a Silvano Hrelja, a u nju bi se trebala preseliti i HNS-ovka Nada Turina Đurić.

U Devetoj izbornoj jedinici SDP-ovu će listu opet predvoditi Ranko Ostojić, ali ovaj put na listi neće biti Ingrid Antičević Marinović koja je postala ustavna sutkinja. Na listi će mjesto naći i HSS-ov načelnik Lovinca Hrvoje Račić.

Zanimljiva će biti Deseta izborna jedinica, gdje bi ovaj put umjesto Ante Kotromanovića nositelj trebao biti SDP-ovac Boris Lalovac. Tu će biti najzanimljiviji HSS-ovi kandidati. Kako doznajemo, stranka najvjerojatnije neće staviti na listu Stipu Gabrića Jamba, ali će kandidirati bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Vidu Bogdanovića.

Prema koalicijskom sporazumu, HNS-u pripadaju 24 mjesta na listama, HSS-u 14 i HSU-u 9. Od toga HNS može računati na sedam sigurnih mandata, HSS na pet, a HSU na dva.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list
Foto: fah