dc52d5c5f54b7db2dfd2aae465dc6ccd_L

U BiH danas se održavaju opći izbori. Bira se novi saziv Predsjedništva, Zastupničkog doma parlamenta, entitetskih parlamenata te skupština 10 županija unutar Federacije BiH. Zbog straha političkih stranaka od izbornih prijevara, izbore će nadgledati osam tisuća akreditiranih promatrača. Među njima i predstavnici nevladinih udruga iz BiH.

Za Hrvate, najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda izbori su iznimno važni. Na ruku Hrvatima ne idu ni ustavna rješenja ni izborna pravila i matematika u toj zemlji. Strahuju da im opet netko drugi ne izabere njihove predstavnike.

U pokušaju da se spriječi rasipanje glasova, hrvatske su se stranke uglavnom okupile oko Hrvatskoga nacionalnog sabora. Koalicija je to sedam stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. Taj će politički savez vjerojatno osvojiti natpolovičnu, ali moguće i dvotrećinsku većinu hrvatskih glasova. Za razliku od prijašnjih izbora, ovaj put nema prljave kampanje između dvaju HDZ-a. Jednostavno – obje stranke protekle četiri godine nisu sudjelovale u vlasti na entitetskoj razini, nego samo na državnoj. Stoga ne mogu optuživati jedni druge za bilo što uoči izbora.

izbori-627x330

Najneizvjesnija je borba među strankama koje računaju na bošnjačko izborno tijelo. Nemilosrdnu kampanju u kojoj se izvlačilo i prljavo rublje vodili su Izetbegovićev SDA, Radončićev SBB i Lagumdžijin SDP. Iako je Zenica utvrda bošnjačkoga izbornoga korpusa, na dio izbornoga kolača računaju i dvije stranke koje sebe nazivaju multietničkima: Komšićev DF i SDP. Srpski kandidati za Predsjedništvo BiH, ma koliko međusobno ratovali, slažu se u jednome – za njih je Republika Srpska neupitna.

Iako je BiH jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, s čak 560.000 nezaposlenih, i ovaj su put u kampanji etnička pitanja dominirala nad gospodarskima. U BiH ove godine više od 600.000 mladih ima pravo glasa. No nijedna stranka nije uspjela motivirati ove mlade ljude iz Busovače da izađu na izbore. Bez obzira na rezultate izbora, pred BiH i dalje je neizvjesna budućnost.

Izvor: HRT
Foto: Glasbrotnja/Brodportal