dragan čović hdz bih izbori 2014

Stranka demokratske akcije (SDA) najveći je dobitnik, a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) najveći je gubitnik općih izbora održanih u nedjelju u BiH među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo, dok su istodobno najveće stranke s hrvatskim i srpskim predznakom podijelile utjecaj među hrvatskim i srpskim biračima, proistječe iz prvih objavljenih izbornih rezultata iz stranačkih stožera.

Prebrojavanje glasova s dvije trećine biračkih mjesta – pokazalo je da su izgledni, novi, hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva – Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, i – Bakir Izetbegović, čelnik SDA, dok je utrka za srpskog člana državnoga vrha – i dalje neizvjesna.

“SDA je nesumnjivo pobjednik ovih izbora”, izjavio je noćas u Sarajevu predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izrazivši spremnost svoje stranke da surađuje u prijenosu vlasti. Istodobno je pozvao SDA da što prije priđe uspostavi nove vlasti kako bi država mogla nastaviti funkcionirati bez suviše dugog čekanja na koalicijske dogovore.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pak svoju pobjedu nad kandidatom HDZ 1990. Martinom Ragužem u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH opisao kao ‘dominantnu’ ističući kako je to ujedno i “kraj trgovine hrvatskim interesima”.

“Ovo je jedna dominantna pobjeda i snažna poruka koja istodobno daje veliku obvezu”, kazao je Čović, dodajući kako je na hrvatskim područjima pobijedio s uvjerljivom većinom od 75 posto glasova. Najavio je i brze korake kako se ne bi bespotrebno čekalo na uspostavu vlasti, no nije dao nikakve naznake da bi se dva HDZ-a mogla približiti i eventualno koalirati.

Iako je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) na temelju prebrojane dvije trećine glasova konstatiralo Čovićevu prednost od desetak tisuća glasova Raguž se nakon toga nije predao.

Kazao je kako je uvjeren da će, kada se prebroje svi glasovi, u konačnici ipak on postati hrvatski član državnog vrha, a HDZ 1990. nezaobilazan politički faktor.

Glasovanje na teritoriju Republike Srpske pokazalo je pak kako je tamo glasačko tijelo duboko podijeljeno na dva bloka – jedan kojega vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i drugi ujedinjene oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Tek tisuća glasova razlike dijelila je SNSD-ovu kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i kandidata oporbe Mladena Ivanića nakon što je prebrojano nešto više od polovice glasačkih listića.

Na uzorku od 66 posto prebrojanih glaosva Milorad Dodik bio je u prednosti nad SDS-ovim Ognjenom Tadićem za samo četiri posto.

Autor: Sloboda.hr/HRT/tportal
Foto: Večernji