Rim (Reuters)- Lopovi su preko vikenda provalili u malu crkvu u planinskom prostoru istočno od Rima i ukrali relikviju krvi pape Ivana Pavla II, kako je izvjestio čuvar u ponedjeljak.

DSCF7941

Na desetke policajaca s psima tragačima pretražuju mjesto provale nadajući se da će pronaći kakav trag koji bi ih mogao odvesti do počinitelja. Katolički magazin Famiglia Cristiana nazvao je ovo nedjelo „svetogrdnom krađom koja je vjerojatno bila naručena od nekoga“.

Franca Corrieri je za Reuters izjavila da je otkrila razbijen prozor u nedjelju rano ujutro, te odmah nazvala policiju. Kada su ušli u malu kamenu crkvu, otkrili su da nedostaje zlatni relikvijar i raspelo.

DSCN5373

Ivan Pavao, koji je umro 2005. godine, volio je planine u regiji Abruzzo. Ponekad bi se znao potajno iskrasti iz Vatikana da bi tamo mogao skijati, planinariti, ili se moliti u spomenutoj crkvi.

Rođenjem Poljak, Ivan Pavao II. služio je kao poglavar Crkve 27 godina te bi u svibnju ove godine trebao postati novi svetac katoličke Crkve, što bi značilo da će se njegovim relikvijama posvetiti više pažnje i one će imati veću vrijednost, što je vjerojatno i bilo na umu provalnika.

U 2011. godini je papin bivši osobni tajnik, kardinal Stanislaw Dziwisz, sada nadbiskup Krakowa u Poljskoj, dao lokalnoj zajednici u Abruzzu krv poglavara katoličke Crkve kao znak ljubavi koju je osjećao za ovo planinsko područje.

Čuva se u zlatom i staklom obloženoj posudici u jednom otvoru u maloj planinskoj crkvi San Pietro della Ienca, u blizini grada Akvile.

DSCN5398

Corrieri, koja je dio udruge koja brine o maloj crkvi, rekla je da je incident više podsjeća na „otmicu“ nego na krađu. „U smislu, kao da je osoba ukradena“, rekla je telefonom.

Rekla je i da ne može biti sigurna je li namjera lopova traženje otkupnine za ukradenu relikviju.

Osim relikvijara i raspela, ništa drugo nije ukradeno iz izolirane crkve, iako je Corrieri napomenula da su provalnici vjerojatno imali vremena i za druge objekte tijekom provale.

Nešto krvi Ivana Pavla II bilo je spašeno nakon atentata koji je preživio 13. svibnja 1981.

La Repubblica javlja da su neke krščanske grupe u regiji proširile vijest da je relikvija krvi ukradena od strane sotonista za rituale i simboličke geste.

Dok se CBS oglasio s informacijom kako se datum krađe poklapa s početkom nove godine po sotonističkom kalendaru.

Piše: M. Lončar
Izvor: Reuters (Philip Pullella)