holbrooke 222

Richard Holbrooke: “Milošević preklinjao da zaustavimo Armije R. BiH i HVO u oslobađanju Banja Luke”

Više u video prilogu…

Inače, Richard Holbrooke je 1995. sudjelovao je u pregovorima s američke strane koji su doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Kao mirovni posrednik nije se proslavio. Mir u BiH postignut je dok je on bio posrednik, no mir nikako nije bio njegova zasluga, nego hrvatsko-bošnjačko vojno i političko savezništvo i suradnja. No potonji nisu imali sreće s Holbrookeom, jer je mir u BiH prema njegovom projektu bio na njihovu štetu, osobito na račun Hrvata.

Dok je bio mirovnim posrednikom u BiH, nije dopuštao Hrvatima i Bošnjacima osloboditi cijelu BiH, jer mu je rušilo njegovu koncepciju po kojoj je Republika Srpska trebala dobiti 49%, a prvotno je čak htio da poražene (veliko)srpske snage dobiju 51%, unatoč tome što je taj projekt Republike Srpske narastao na genocidu nad bh. Hrvatima i bh. Bošnjacima i otimačini njihove zemlje.

holbrooke 11

Otvoreno se prijetio Hrvatima (Franji Tuđmanu) i Bošnjacima (gen. Rasimu Deliću) NATO-vim udarima ako dirnu Banju Luku (a poslije je u memoarima napisao da je to greška Franje Tuđmana) i krenu u daljnje operacije oslobađanja BiH. Osobito se protivio ulasku hrvatskih snaga u Banju Luku. Prijetio je NATO-vim udarima na Hrvatsku. Holbrooke je bio taj koji je ustrajao na uporabi naziva “Republika Srpska”, stvorivši tako državu u državi.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Bio je izričit protivnik trećeg, hrvatskog entiteta. Hrvatsku je stranu nastojao zakinuti na svakom mjestu, ne samo u BiH. Njegovi vlastiti memoari svjedoče kako se bijesno protivio reintegraciji Hrvatskog Podunavlja kad je to tražio hrv. predsjednik Tuđman, jer da će mu to “srušiti čitav njegov (Holbrookeov) projekt”. (Izvor: Dnevni Avaz/Dnevno.hr)

Autor: M.L./ diwan-magazine.com
Foto: Upi.com/ bbc.co.uk