hčsp frano čirko pdv na hranu trojna stopa

Hrvatski seljaci zadnjih su dana pokrenuli inicijativu u kojoj traže smanjenje stope PDV-a na hranu. To je inače bilo i jedno od glavnih predizbornih obećanja Domoljubne koalicije, no sada su to glatko odbili. O smanjenju stopi PDV-a na hranu oglasila se i Hrvatska čista stranka prava (HČSP) koja još veću važnost od uvođenja PDV-a na hranu vidi u segregaciji proizvoda na domaće i strane.

Priopćenje koje potpisuje v.d. predsjednik HČSP-a Frano Čirko prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska čista stranka prava (HČSP) podupire inicijativu smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode. Hrana je jedna od osnovnih životnih potreba te je nelogično da PDV na nju bude isti kao i na proizvode luksuznog tipa. Uostalom, segregacija stope PDV-a praksa je u mnogim europskih državama gdje je PDV-a na hranu znatno manji nego PDV na ostale proizvode.

No, u svrhu revitalizacije hrvatskog gospodarstva, točnije hrvatske proizvodnje, još je važnije napraviti segregaciju stope PDV-a po njenom porijeklu. Enormni uvoz je rak rana Hrvatske koji je osakatio hrvatsko gospodarstvo, a pogotovo ulaskom Hrvatske u EU kada je strani kapital pohrlilo na gospodarski slabašnu Hrvatsku i počeo ju puniti jeftinom, ali i nekvalitetnom nižerazrednom robom.

U tu svrhu HČSP predlaže trojnu stopu PDV-a i to:
27% na strane proizvode;
10% na domaće proizvode;
5% na domaće prehrambene proizvode.

Uvoditi manji PDV na hranu kao socijalnu mjeru nema smisla ako će PDV biti niži i na strane proizvode jer će daljnjim enormnim uvozom hrane hrvatsko gospodarstvo još više propadati, a broj socijalnih slučajeva u Hrvatskoj se povećavati.

Osim trojne stope PDV-a HČSP se zalaže i za niz drugih reformi koji bi revitalizirali hrvatsku proizvodnju, poglavito proizvodnju hrane:
• uvođenje kvota na uvoz svih proizvoda koje Hrvatska može sama proizvesti;
• vraćanje carine na uvoz robe iz EU;
• uvođenje poreza na nezdravu hranu u svrhu poboljšanja kvalitete hrane i zdravlja nacije.

Također, u najboljoj namjeri podsjećamo najjaču vladajuću stranku na njihova predizborna obećanja. „Smanjit ćemo PDV na 20 posto, za turizam 5,5 posto, hranu 10 posto, dječje potrepštine 5 posto“, orilo se u kampanji. Ako je istinita informacija iz Ministarstva financija da se ni jedna stopa PDV-a neće dirati u sljedeće tri godine, pozivamo one koji su u kampanji obećavali smanjenje stopa PDV-a da se jasno i glasno založe za to da se naum Ministarstva financija ne ostvari. Još jedan „Plan 21“ skupo će nas koštati.

U Zagrebu 1. ožujka 2016.,

Frano Čirko, v.d. predsjednik HČSP-a”