hčsp frano čirko organska hrana gmo monsanto

U Hrvatskoj se opet aktualizirala tema proizvodnje GMO hrane i djelovanja zloglasne megakompanije Monsanto u Hrvatskoj. Hrvatska čista stranka prava (HČSP) tim je povodom u javnost poslala svoju viziju razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj, koja se bazira na organskoj proizvodnji hrane, te predložila niz svojih reformi.

Priopćenje za javnost i popis reformi HČSP-a, koje potpisuje predsjednik stranke Frano Čirko, prenosimo u cijelosti:

“U hrvatskoj javnosti pojavila se informacija da premijer Tihomir Orešković navodno traži 10.000 hektara plodne slavonske zemlje za ozloglašenu kompaniju Monsanto, najvećeg svjetskog proizvođača GMO sjemena. S obzirom na to da premijer Orešković i sam dolazi iz istog korporativnog miljea kojemu pripada i Monsanto, ta informacija nas ne začuđuje. Iako je predstavnik Monsanta za Hrvatsku jučer demantirao tu informaciju, smatramo da je problematika GMO hrane i sjemena itekako aktualna u Hrvatskoj te da su nam po tom pitanju nužno potrebne određene reforme.

Naime, osim što je GMO hrana dokazano pogubna za čovjekovo zdravlje, za državu prepunu plodne zemlje i poljoprivrednog potencijala poput Hrvatske bilo bi i gospodarski pogubno dopustiti bilo kakvu proizvodnju GMO hrane. Od takve proizvodnje koristi imaju samo velike svjetske kompanije i proizvođači GMO sjemena poput Monsanta, dok se malog čovjeka samo koristi kao jeftinu radnu snagu za rad na toj proizvodnji te kao kupca i konzumenta te iste nekvalitetne i štetne GMO hrane.

Pored toga, dopuštanjem uvoza i proizvodnje GMO hrane Hrvatska propušta priliku, kakvu većina zemalja Europe i svijeta uopće ni nema, da pametnom nacionalnom poljoprivrednom strategijom postane jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača organske i zdrave hrane te da na tome izgradi svjetski poznati brand. Kao što je Italija svjetski poznata po svojoj tjestenini, Švicarska po svojoj čokoladi, a Francuska po svojim vinima, tako i Hrvatska ima priliku izgraditi brand zemlje poznate po proizvodnji organske i zdrave hrane. Kada bi se to kvalitetno odradilo, hrvatski proizvodi samom činjenicom što dolaze iz Hrvatske imali bi automatski veći ugled i prolaznost među europskim i svjetskim potrošačima, što bi impliciralo velikim uzletom naših proizvođača i izvoznika, a time i cijele države.

Kako bi Hrvatska izgradila brand zemlje poznate po proizvodnji organski uzgojene zdrave hrane, nužno je provesti pojedine radikalne reforme. U svrhu toga, HČSP predlaže sljedeće reforme:

potpuna zabrana uvoza i uzgoja GMO sjemena i hrane, te strože kontrole i kazne;
veći poticaji i porezne olakšice za proizvodnju organski uzgojene hrane;
povećanje proračuna za poljoprivredu sa sramotnih 1,9% na minimalno 4%;
zabrana korištenja dokazano štetnih pesticida i ostalih sredstava multinacionalnih kompanija poput Monsanta, Dowa itd.;
besplatno davanje neiskorišene državne zemlje u zakup i na korištenje u svrhu proizvodnje organske hrane;
osnivanje državnog Instituta za zaštitu i razvoj starih i tradicionalnih sorti sjemena;
uvođenje vrlo jeftinih kredita za ulaganja u proizvodnju hrane, ako treba i osnivanjem državne poljoprivredne banke;
posebna državna skrb i ulaganje u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poduzeća kao glavnog stuba proizvodnje hrane, ali i rehabilitacije hrvatskog sela kao čuvara naše tradicije, baštine i života nacije u svakom smislu;
osnivanje i financiranje lokalnih zadruga u svrhu zajedničkog rada, efektivnije proizvodnje te lakše distribucije i prodaje;
uvođenje obaveznog recikliranja ostataka poljoprivredne proizvodnje, s ciljem proizvodnje organskog gnojiva za održivost našeg tla;
poticaji, porezne olakšice, besplatne edukacije i osposobljavanja za rad u poljoprivredi za sve povratnike iz gradove u sela.

Provođenje ovih reformi ne samo da bi revitalizirali hrvatsku poljoprivredu i proizvodnju, što bi napokon podignulo hrvatsko gospodarstvo, već bi i značajno utjecalo na opće zdravlje nacije čime bi se poboljšala kvaliteta življenja u Hrvatskoj i uštedjele milijarde kuna koje sada trošimo u zdravstvu.

Zabrana djelovanja Monsanta u Hrvatskoj

Kako se u Hrvatskoj ponovno rehabilitirala rasprava oko ozloglašene kompanije Monsanto, a ta tvrtka već godinama slobodno radi i posluje u Hrvatskoj, HČSP zahtjeva od Vlade RH da se kompaniji Monsanto izričito zabrani bilo kakvo djelovanje u Hrvatskoj, a da se uzgoj Monsantovih sjemena i korištenje njihovih ostalih proizvoda u potpunosti zabrane. Naime, Monsanto je svojim djelovanjem u svijetu postao simbol proizvodnje dokazano štetnog GMO sjemena te agrarne kolonizacije i uništenja malih poljoprivrednika. Ne vjerujemo da je ta kompanija došla u Hrvatsku s dobrim namjerama, a za to postoji i previše razloga. Stoga, zabranu djelovanja Monsantu u Hrvatskoj potrebno je uvesti što prije, a posebno u svrhu izgradnje svjetski poznatog branda Hrvatske kao zemlje proizvođača organski uzgojene zdrave hrane.

U Zagrebu 8. travnja 2016.,

Frano Čirko, v.d. predsjednik HČSP-a”