hčsp frano čirko vojislav šešelj presuda haški sud

Na jučerašnju oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju reagirala je danas i Hrvatska čista stranka prava (HČSP) koja je u javnost poslala svoj osvrt na presudu, a koji se uvelike razlikuje od gotovo svih dosadašnjih političkih reakcija na presudu. Provjerite i sami zašto.

Priopćenje HČSP-a koje potpisuje predsjednik stranke Frano Čirko prenosimo u cijelosti:

“Umjesto još jedne klasično zgražajuće reakcije na oslobađajuću presudu četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju, kakvih je javni prostor sada pretrpan, Hrvatska čista stranka prava (HČSP) daje svoj osvrt na tu presudu s pozicije stajališta o Haškom sudu kojeg je HČSP definirala još prije 20 godina.

Naime, 1996. godine, tadašnji predsjednik i saborski zastupnik HČSP-a Ivan Gabelica podnio je Ustavnom sudu zahtjev za provjeru ustavnosti suradnje s Haškim sudom. Na taj zahtjev HČSP do danas nije dobio odgovor, a jasno je i zašto. Suradnja s Haškim sudom protivna je Ustavu RH jer se niti jednom hrvatskom državljaninu za eventualne zločine počinjenje na teritoriju Republike Hrvatske ne može suditi nigdje drugdje već isključivo na sudovima Republike Hrvatske. Sukladno tome, od tada pa sve do danas HČSP ne priznaje Haški sud.

Osim neustavnosti suradnje Hrvatske s Haškim sudom, drugi razlog za naše nepriznavanje toga suda jest činjenica da se radi o klasičnom političkom sudu koji svaku svoju presudu, bila ona usmjerena prema Hrvatima ili Srbima te sviđala se ona nama ili ne, donosi zbog ostvarenja određenih političkih ciljeva. Stoga je neozbiljno sada likovati da je Haški sud politički sud kada on donese odluku koja je u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima, a kada je donio oslobađajuću presudu hrvatskim generalima onda je taj sud bio pravedan i ispravan. On je politički sud bio od svog osnutka pa sve do danas.

Također, glavni argument našeg nepriznanja Haškog suda leži u tome da je apsolutno neprihvatljivo da se vojskovođama pobjedničke Hrvatske vojske, a time i samoj Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu, uopće sudi na stranim političkim sudovima te da ti sudovi određuju jesmo li imali pravo na obnovu svoje države, njenu obranu i oslobođenje. Bez obzira na oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču, sama činjenica što se njima kao vojskovođama naše pobjedničke vojske protuustavno sudilo po stranim političkim sudovima je sama po sebi porazna i sramotna. Priznavanjem te presude priznajemo i legitimitet jednom političkom sudu Zapada da određuje i sudi našu povijest. Time srozavamo vlastiti ugled i dostojanstvo jer smo postali prva država u povijesti koja je nakon pobjede u ratu dopustila da se njeni vrhovni vojni zapovjednici razvlače po stranim sudovima poput najgorih kriminalaca.

S obzirom na sve navedeno, svaka presuda Haškog suda je irelevantna, pa tako i oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju. Stoga, apsolutno je irelevantno zgražati se nad tom presudom jer očekivati od Zapada i njegovih političkih sudova da provedu pravdu i riješe naš problem s velikosrpskom idejom je krajnje naivno i neozbiljno. Jadan smo mi narod ako još uvijek vjerujemo Zapadu te od njega očekujemo provođenje pravde i rješavanje naših problema.

Masovna jadikovanja nad oslobađajućom presudom Šešelju samo su pokazatelj nezrelosti hrvatske politike jer ako naša pravda i obračun s velikosrpskom idejom ovise o volji Zapada i par njihovih sudaca, onda smo mi unaprijed osuđeni kao gubitnici. Borba za naše nacionalne interese ne smije se voditi oslanjanjem na Zapad. Kako se za naše gospodarstvo ne smijemo boriti oslanjanjem na famozne EU fondove i strane “investicije”, tako se i za našu pravdu ne smijemo boriti oslanjanjem na Haški sud.

HČSP poziva sve Hrvate da se konačno prestanemo oslanjati na strane političke institucije te od njih očekivati da rade u korist hrvatskih nacionalnih interesa. Sužanjski mentalitet, o kojemu je dr. Ante Starčević davno govorio i pisao kao glavnom problemu Hrvata, glavna je kočnica ka napretku i prosperitetu hrvatske države te je vrijeme da ga se konačno riješimo.

Bog i Hrvati!

U Zagrebu, 1. travnja 2016.,

Frano Čirko, v.d. predsjednik HČSP-a”