hasanbegović obuljen havc

Ministarstvo kulture na svojim je mrežnim stranicama objavilo dokumente o Upravnom nadzoru u Hrvatskom audiovizualnom centru, Upravnom nadzoru nad Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Upravnom nadzoru nad radom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Iz izvještaja koji se odnosi na HAVC vidljivo je kako je Ministarstvo kulture tražilo usklađivanje plaća, ugovora o radu voditeljice jednog od odjeka, novi aneks ugovora s ravnateljem zbog otpremnine, izmjenu Statuta…

HAVC je tri u potpunosti prihvatio, jednu djelomično, a ostatak je odbio jer tvrde da ne postoje nepravilnosti.

Izvještaje u pdf formatu možete pogledati na sljedećim linkovima:

Upravni nadzor u Hrvatskom audiovizualnom centru (.pdf)
Upravni nadzor nad Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu (.pdf)
Upravni nadzor nad radom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci (.pdf)

Uloga Nine Obuljen u HAVC-u

Nina Obuljen članica je Upravnog odbora HAVC-a od 2015., i to u vremenu kada je HAVC financirao s 250.000,00 kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske pročetnički pamflet ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ koji govori o zločinima nad mentalnim bolesnicima u Dvoru na Uni, za što je u filmu optužena Hrvatska vojska, iako HV s tim groznim zločinima nije imao nikakve veze.

Ninu Obuljen Koržinek na to je mjesto kandidirala Hrvatska udruga producenata, na čelu s predsjednikom Hrvojem Osvadićem, a Ministarstvo kulture donijelo je odluku o imenovanju Nine Obuljen Koržinek na mjesto članice Upravnog odbora HAVC-a u veljači 2015.

Zajednica županijskih zajednica udruga hrvatskih invalida Domovinskog rata, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara zatražile su od državnih tijela gonjenja da dovrše istragu i upoznaju javnost s razmjerom te “neviđene pljačke hrvatskog novca”.

Optužile su ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara i “cijelu njegovu kliku u HAVC-u”za “financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta”, filmova “15 minuta – masakr u Dvoru“ i “Chriss the Swiss“ te da je protivno Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti dijelio zajedno s članovima Upravnog odbora i AV Vijeća HAVC-a među sobom gotovo 450 milijuna kuna iz hrvatskog državnog proračuna.

Nikola Kajkić, jedan od scenarista filma ‘Ovčara – neispričana priča’, ujedno i predsjednik Nacionalnog sindikata policije prozvao je Ninu Obuljen, članicu Upravnog odbora HAVC-a, koju je na to mjesto postavila bivša ministrica Andreja Zlatar-Violić, ustvrdivši da se upravo ona zalagala za to da film o Ovčari ne dobije ‘ni lipe’. “Ta osoba se treba sramiti i svi oni koji rade u HAVC-u se trebaju sramiti, u ime svih žrtava grada Vukovara, posebno u ime onih koji su ubijeni na Ovčari!”

Istovremeno su objavljeni i dokumenti o nadzoru nad HNK u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Izvor: Sloboda.hr/Ministarstvo kulture/Narod.hr