Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović na aktualnom prijepodnevu u Saboru postavio je pitanje ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, komentirajući namjeru postavljanja betonske “petokrake” umjetnika Nemanje Cvijanovića na riječki neboder u sklopu Europske prijestolnice kulture.

“Hoćete li svojim nečinjenjem dozvoliti postavljanje petokrake na spomenik kulture”, upitao je Hasanbegović ministricu, istaknuvši da se radi o “estetskoj devastaciji”.

Izlaganje zastupnika Hasanbegovića prenosimo u cijelosti.

“Poštovana ministrice,

Ovih dana čitamo o pripremama riječkoga multimedijalnog umjetnika Nemanje Cvijanovića, da u sklopu projekta EPK u svibnju izvede tzv. umjetničku intervenciju postavljanja „skulpture-objekta od armiranog betona u obliku zvijezde pod nazivom Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“, što god to značilo.

Multimedijalni umjetnik Nemanja Cvijanović, naravno, nema namjeru postaviti ovu ljupku instalaciju na dom gospodina Obersnela, već na znameniti riječki neboder, inače arhitektonsko djelo tršćanskog arhitekta Umberta Nordia, reprezentativni primjer onoga što se naziva arhitektonskim modernizmom svojstvenom epohi fašizma.

Arhitekt Nordio je imao sreće jer se u svibnju 1945. nije zatekao u Rijeci čime je izbjegao sudbinu više od sedam stotina riječkih građana, Talijana i Hrvata, koji su u miru do kraja 1946., podvrgnuti izvansudskim egzekucijama, primjerice sušački župnik i dobrotvor Martin Bubanj ili riječki gradonačelnik Riccardo Gigante čiji su posmrtni ostaci, kao što vam je poznato, prošle godine pronađeni u masovnoj grobnici u Kastavskoj šumi.

Riječki neboder nije privatni posjed gospodina Obersnela već zaštićeno kulturno dobro, na koje se bez dozvole nadležnog, i vama osobno podređenog, konzervatorskog odjela ne može postaviti ni omanji klima uređaj.

Moje pitanje, gospođo ministrice glasi, možete jednostavno odgovoriti s da ili ne, hoćete li nečinjenjem omogućiti multimedijalnom umjetniku Nemanji Cvijanoviću izvođenje ove tzv. instalacije ili će te samo jednim svojim potpisom spriječiti ovu estetsku devastaciju. Hvala!”

Ministrica Obuljen Koržinek: ‘Živimo u demokratskoj državi’

“Mi smo se opredijelili da ćemo živjeti u državi koja je demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike. O tome što će koji umjetnik misliti, raditi, djelovati, o tome će odlučivati umjetnik, a ne neki ministar ili komesar. O tome hoće li se nešto raditi na spomeniku kulture, kada dobijemo zahtjev onda ćemo odlučiti. Ne bavimo se nečinjenjem, nego se bavimo donošenjem odluka”, odgovorila je ministrica kulture, a zastupnik Hasanbegović dodao:

“Naravno, niste mi odgovorili na banalno pitanje pa Vas molim da to učinite, iz dokumentarnih razloga, u ne pisanom već pismenom obliku. Inače siguran sam da će te iskoristiti svoju ovlast i jednim potezom pera onemogućiti ovu instalacijsku budalaštinu gospode Obersnela i poštovanog multimedijalnog umjetnika Nemanje Cvijanovića.

I to iz najmanje dva razloga. Prvo, zbog predsjednika hrvatske vlade i vaše stranke mr. Andreja Plenkovića koji se siguran sam u polugodini svoga najvećeg životnog i političkog postignuća rotacijskog predsjedanja Vijećem EU koje još niti jedna članica nije mogla izbjeći, ne će oglušiti o brojne rezolucije europskih tijela o suočavanju s baštinom i posljedicama komunističkog totalitarizma. Drugo, to je položaj poštovanog zastupnika Furia Radina koji bi u znak poštovanja prema ostacima ostataka svojih sunarodnjaka koje već četvrt stoljeća predstavlja u ovom Saboru, a koje je jugoslavenski komunizam i u gradu Rijeci pomeo u tragovima i koji danas predstavljaju brojitbeni relikt, nešto poput pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra, u slučaju isticanja ove paleokomunističke instalacije, siguran sam napustio vladinu većinu.”

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr