slaven knezović, havc, danilo šerbedžijaFoto: HMS

Na prijedlog Zakona o audiovizualnim djelatnostima, čiji nacrt je objavila Vlada, a kojim se definira izbor i ovlasti članova HAVC-a reagirali su iz Stručne udruge producenata (SUP), čiji je predsjednik poznati hrvatski producent i glumac Slaven Knezović.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Izvješćujemo hrvatsku javnost da se prijedlogom Zakona o AV djelatnosti pokušavaju u Zakon ugraditi izabrane udruge. To je protuustavno.

Udruge koje nemaju ni legitimitet, niti legalitet, dobile bi ovakvim prijedlogom zakonsku poziciju da odlučuju o financiranju projekata na javnim pozivima na kojima i sami sudjeluju!

Tako bi se ponovo u beskraj dešavale situacije koje su predmetom velikog broja kaznenih prijava od 2012. gdje klijentelističko/koruptivne grupe ljudi organizirane u udruge, same prijavljuju svoje projekte na javnim pozivima, a zatim odlučuju o njihovom financiranju!

Najbolji primjer tomu jest udruga DHFR, čiji predsjednik Danilo Šerbedžija sakriva novac dobijen od hrvatskih građana za digitalnu retransmisiju, prema izvješćima ZAMP-a preko 66.000.000,00 kuna u proteklih desetak godina, ne iskazuje taj novac u bilancama DHFR-a te ih na taj način krivotvori.

Istovremeno taj novac (strogo namjenski novac) za nositelje autorskih prava iz digitalne retransmisije troši na kupnju stanova i „troškove“ vrhuške udruge! O toj nezakonitoj raspodjeli desetaka milijuna kuna odlučuje predsjednik Odbora za autorska prava pri DHFR-a – tko drugi nego Hrvoje Hribar! Osoba koja je morala otići s čela HAVC-a nakon najnegativnijeg nalaza Državne revizije u povijesti hrvatske države.

Zahtijevamo da se započete istrage DORH konačno završe.

Zahtijevamo od Vlade RH da povuče prijedlog zakona i iz njega u zakonskoj proceduri izbaci udruge koje bi ovako same sebi dijelile javni novac.

Za SUP: Slaven Knezović, predsjednik”

Izvor: Sloboda.hr