hasanbegovićFoto: HRT

Zlatko Hasanbegović, gostujući u Studiju 4 HTV-a, izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje je njegova stranka postigla na ovim izborima, kao i svojim osobnim rezultatom. Naime, on je u VI. izbornoj jedinici osvojio najviše preferencijalnih glasova (6551).

Poruka je birača da su prepoznali konsolidaciju u stranci. “Zadovoljan sam da su birači prepoznali vrijednost onoga što sam zastupao kao ministar prethodnih mjeseci”, rekao je Hasanbegović. Na pitanje očekuje li da će ponovno biti ministar, rekao je kako je polazna točka pregovora s partnerima ta da je mandatar Plenković.

To što predsjednik SDP-a nije čestitao HDZ-u na pobjedi za Hasanbegovića je stvar političke nekulture. Smatra da treba što prije pristupiti pregovorima s koalicijskim partenerima kako bi se stvorio čvršći temelj buduće vlade.

“Pregovori će vjerojatno biti teški, no pred partnere treba izići otvoreno i s povjerenjem. Bitno je da buduća vlada ima vrlo čvrst političko-stranački legitimitet i utemeljenje.” Najavio je da će danas na stranačkim tijelima analizirati rezultate izbora i razgovarati o platformi za razgovore s partnerima. Njegov je stav da svaki od sedam zahtjeva Mosta može biti predmet razgovora. No iza predsjednika stranke stajat će potpuni stranački konsenzus i zahtjev da Plenković mora biti mandatar nove hrvatske vlade, istaknuo je Hasanbegović.

Ono što hrvatskim građanima želi je stabilna politička vlada. Hrvatskoj je potrebna jaka i čvrsta vlada. Hrvatska je u jednoj vrsti društvene transformacije, događaju se generacijske smjene. Buduća vlada bit će ključna u tom procesu, istaknuo je. Odnos s Plenkovićem nazvao je srdačnim i prijateljskim od samog početka.

Izvor: Sloboda.hr/HRT