drazen2111

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić uputio je otvoreno pismo predsjedniku hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću, potaknut nizom odluka Vlade kojom se provodi daljnja centralizacija Republike Hrvatske, na štetu gradova i kvalitete življenja građana. Pismo donosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Moram izraziti duboko razočaranje i protivljenje potezima Vas i Vaših suradnika.
Dobili ste povjerenje građana da radite za njihovu dobrobit i služite njihovim potrebama.
Potezi koje povlačite služe svemu samo ne građanima.

Ne mogu se oteti dojmu da je jedino što znate prodavati hrvatsko bogatstvo. Vaša namjera o „gušenju“ lokalnih vodoopskrbnih sustava, pa tako i velikogoričkog, čini mi se, predstavlja samo uvod u rasprodaju naše vode, jedinog resursa koji nam je još preostao kao prirodno bogatstvo.

Zašto bi inače donosili odluku o „uranjanju“ stabilne i učinkovite tvrtke VG Vodoopskrbe u ionako prezaduženi zagrebački Holding. A što to znači za Goričane? Novo poskupljenje! Nije li dovoljno što se iz udobne fotelje na Markovu trgu Goričanima poskupjeli grijanje, ukinuli fizikalnu terapiju, smanjili broj timova hitne pomoći? Sada bi željeli uvesti i „jedinstvenu“ cijenu vode koja bi za naše sugrađane značila stopostotno poskupljenje.

Velika Gorica je šesti grad po veličini u Republici Hrvatskoj, a Vi ugrožavate samostalnost ali i funkcioniranje grada i njegovih građana. Grada koji ima proračun veći od 300 milijuna kuna, koji je financijski stabilan, koji uredno isplaćuje svoje obveze.

Nije Hrvatska samo Zagreb i ne možemo prihvatiti Vaše namjere da se svime upravlja iz Zagreba. Neće Goričani plaćati svojim novcem tuđe dugove i račune. S našim se novcem gradi infrastruktura u drugim gradovima, a sada biste nam željeli uzeti i vodoopskrbnu infrastrukturu koju su sagradili Goričani. Njezina današnja komercijalna vrijednost je oko milijardu kuna i mi je nemamo namjeru prepustiti strancima.

Što možemo pomisliti o namjeri ukidanja Općinskog suda u Velikoj Gorici? Što zaključiti kada predlažete objedinjavanje ureda državne uprave? Zar će svoje potrebe Velikogoričani morati ispunjavati u Karlovcu ili Sisku?

Što je sljedeće? Odlazak naše djece u škole u Zagrebu ili primarnu zdravstvenu zaštitu u Sisku? Hoćete li u konačnici predlagati i ukidanje gradova?

Sada, kada smo punopravna članica Europske unije, Vladine zamisli sve su dalje od prava koja EU donosi. Umjesto napretka i decentralizacije vodite nas u centralizirani sustav, za koji smo bili uvjereni da je daleka prošlost naše zemlje.

Dražen Barišić,
gradonačelnik Velike Gorice

Izvor: Vgdanas.hr
Foto: Gorica.hr