erwin_rommel_by_landstormer-d3g3lnk

Pred kućom 52-godišnjeg feldmaršala Erwina Rommela, u Herlingenu, pojavilo se pet oklopnih vozila SS-a, a pripadnici SS-a su opkolili njegovu kuću. Sa njima su stigla i dvojica generala kopnene vojske iz Hitlerovog stožera Wilhelm Burgdorf i njegov pomoćnik u Osobnom odjelu kopnenih snaga Ernst Maisel. General Burgdorf je izvijestio Rommela o optužbama koje su iznesene protiv njega i ponudio mu izbor: ili će počiniti samoubojstvo kapsulom cijanida ili će bit izveden pred Narodni sud. U slučaju da izabere prvo dobit će državni sprovod, a njegova supruga i sin neće biti uznemiravani te će dobiti i mirovinu, a javnost će biti izvještena da je umro kao heroj od posljedica ranjavanja tri mjeseca ranije. U slučaju da se odluči za drugu opciju, bit će osuđen na smrti i pogubljen kao i pripadnici njegova stožera, a uhitit će mu i obitelj.

Nordafrika, Erwin Rommel mit Offizieren

Rommel je ostavljen nasamo par minuta nakon čega se odlučio za samoubojstvo. Rekao je ženi i sinu da će im za 15 minuta javiti da je on mrtav i da je umro od cerebralne embolije. Odjenuo je punu uniformu i čvrsto stežući svoju maršalsku palicu je izišao iz kuće i sjeo u automobil sa generalima. Odvezli su se izvan grada, a generali i vozač su napustili automobil. Kada su se malo kasnije vratili Rommel je ležao mrtav na sjedalu, otrovan cijanidom. Pokopan je u Herrlingenu uz pune vojne počasti, a narodu je rečeno da je umro od posljedica ranjavanja od 17. srpnja. Izvršenje obdukcije je zabranjeno.

erwin-rommelgff

Erwin Rommel rođen je u Heidenheimu, u Njemačkoj, 15. studenog 1891. godine kao sin topničkog poručnika. Sudjelovao je u 1. svjetskom ratu gdje se istaknuo hrabrošću. U jednom slučaju je sam sa pet vojnika zarobio 1500 talijanskih vojnika i 43 časnika za što je odlikovan najvišim pruskim vojnim odlikovanjem Pour le Mérite odnosno Plavim Maxom. Na početku 2. svjetskog rata zapovijedao je vojnom postrojbom koja je štitila Hitlera za vrijeme obilaska fronte u Poljskoj. 1940. godine Rommel se proslavio zapovjedništvom nad 7. oklopnom divizijom u borbama u Francuskoj, a njegovo zapovjedništvo na Afričkim korpusom donijelo mu je slavu, ugled jednog od najuspješnijih ratnih zapovjednika i nadimak «Pustinjski Lisac». Uživao je ugled među vlastitim i suparničkim vojnicima. Pripadnici Afričkog korpusa nisu nikada optuženi niti za jedan ratni zločin, a Rommel je ignorirao zapovijedi koje su zahtijevale ubijanje židovskih vojnika, civila i zarobljenih komandosa.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Posljednja dužnost bilo mu je zapovjedništvo nad grupom armija B koja je branila francusku obalu od savezničke invazije. Rommel je odlikovan i Viteškim križem sa hrastovim lišćem, mačevima i dijamantima te nizom drugih odlikovanja. Bio je veoma blizak s vojnicima i nikada nije vodio bitke daleko iza fronta nego uvijek iz kupole svog tenka. 1970. jedan njemački razarač klase Lütjens (ime klase razarača je dano po admiralu Lütjensu koji je zapovijedao ekspedicijom bojnog broda «Bismarck» i teške krstarice «Prinz Eugen») prozvan je «Rommel».

Izvor: facebook: Dogodilo se na današnji dan
Foto: ujszo.com/metrouk2/i45.servimg.com